Overslaan en naar de inhoud gaan

Sinterklaas:
“Geweldige mensen hier, dat is echt Veendam.
Het leek net of ik er vorig jaar ook nog reed”,

Door op zondag, 15 november, 2015 - 12:08

_MG_7826.jpg

Tekst Jacob Kuipers
Foto's Henk Gibcus, Jans Meijer, Willem van der Werf
Video volgt later.

INTOCHT - “Dag meneer de burgemeester”, zei presentator Mark in afwachting van de binnenkomst van Sinterklaas en zijn gevolg in Veendam. Het was even wachten voordat Sinterklaas in zicht was. Heeft u wel geslapen vroeg Mark aan burgemeester Swierstra van Veendam. “Ik was best wel een beetje zenuwachtig”, antwoordde de burgervader. Inmiddels kwamen er een paar Pieten aan, maar helaas, geen Sinterklaas. Alleen de staf van Sinterklaas was op de kade. De toeschouwers zongen daarna uitbundig Zie ginds komt de Stoomboot.

Maar opeens zag de eerste burger van Veendam de Goedheiligman. “Ik zie hem”, riep de burgervader uitbundig. De boot van Sinterklaas kwam steeds dichterbij, waarop Swierstra opgelucht adem haalde. Want vannacht had hij wakker gelegen voor niks. Presentator Mark was blij dat Sinterklaas en zijn gevolg Veendam gevonden hadden. Waarop Sinterklaas op een koelbloedige manier zei: “Dat was niet nodig geweest”.

_MG_7917.jpg

De 'ploatjemoakers' stonden klaar om het Spaanse gevolg op de gevoelige plaat te zetten. De goedheiligman uit het Spaanse land zette voet op Veendammer bodem en liep vervolgens met de presentator mee, luid begroet door de kinderen. Terwijl Sinterklaas naar de auto liep dansten de Pieten er lustig op los. Vervolgens werd aan de rondrit begonnen door het centrum van Veendam.

Het parcours leidde via de Blankensteynkade naar het Beneden Oosterdiep,  Kerkstraat, Verlengde Kerkstraat, Beneden Westerdiep, Van Berensteynstraat, Burgemeester de Hoopstraat en daarna naar het Museumplein. Vervolgens liepen Sinterklaas en zijn Pieten door de Passage en de Promenade voor ze neerstreken op het Veenlustplein alvorens ze het Raadhuisplein aandeden, waar veel kinderen op  het Spaanse volk stonden te wachten.

_DSC7862.jpg

Meneer Mark en Potloodpiet, Bakpiet en Pietje Tuttebel zorgden er voor dat de kindertjes bezig werden gehouden met een mooie showact en afwachting van hun kindervriend. Maar opeens werden er een paar boeven afgeleverd bij het gemeentehuis, want zij hadden de staf van Sinterklaas gestolen. Maar de politie was er snel bij om deze onruststokers naar de kerker (een kelder) van het gemeentehuis te brengen. Terwijl de boeven op water en brood zaten te wachten zongen de kinderen 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knechten.”

_DSC7893.jpg

Ze waren nog maar net uitgezongen of Sinterklaas en zijn gevolg stonden op het podium, voor het gemeentehuis van Veendam. “Geweldige mensen hier, dat is echt Veendam. Het leek net of ik er vorig jaar ook nog reed”, zei de praatgrage Sint. Burgemeester Swierstra: “Kanp dat hij op zijn leeftijd nog al die kinderen een handje geeft en de kinderen hebben een grote ramp weten te voorkomen, want de staf is terug”.

En met deze woorden van de burgemeester is er een eind gekomen aan een schitterend Sinterklaasfeest in Veendam.    


Fotoalbums van: