Nieuws

Nieuw VMBO-huis geopend via bijzondere etappes [Update]



Door: Henk Drenth en Henk Gibcus

NIEUWE SCHOOL - Maandagmiddag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst het nieuwe VMBO-huis voor techniek en economie geopend. Het nieuwe gebouw ligt aan de overkant in de nabijheid van de Winkler Prins aan de Raadsgildenlaan.

In het laatsgenoemde werd met genodigden een ceremonie gehouden in de zaal de 'Binnenwoel'. Onder de genodigden waren ook bestuurders uit de omliggende plaatsen.

Onder de genodigden waren eveneens buurtbewoners die in alle ontwikkelingen een stem hebben gehad. Over de plek van de school, de verkeersstromen, de veiligheid en de parkeerplaatsen, er was lof voor het overleg over deze zaken. Hoewel niet iedereen de rode tint kan waarderen, dat wordt wel 'erg uitgesproken' gevonden. Hoewel het wel een wat donkere tint heeft.

Toch worden er over de vormgeving wel positieve geluiden geuit. Het is een markant gebouw geworden en smaken verschillen. Het idee van de vorm van het gebouw is ingegeven door de Veenkoloniale scheepvaart in het verleden. Het staat ook voor de helft in het water.

 

Voor de officiële openingshandelingen plaats gingen vinden was er de ontvangst en in de zaal werden er, zoals dat hoort bij een bijeenkomst als deze, verschillende toespraken gehouden. De Commissaris van de Koningin Max van den Berg had plaatsgenomen naast twee VMBO-leerlingen, Bas Brons en Laura Dulleman. Zij zouden bij de openingsact een bijzondere rol gaan vervullen.

Na een kort welkomstwoord door de ceremoniemeester Jan Nijborg was er een toespraak door de voorzitter van de Bestuurscommissie, mr. Jan Hazelhoff. Vervolgens werd door de ceremoniemeester de Commissaris uitgenodigd om een toespraak te houden. Uit zijn woorden bleek zijn betrokkenheid en zijn inzet voor het VMBO onderwijs, waar hij zich al jarenlang sterk voor had gemaakt.

Wethouder Bert Wieringa van onderwijs nam vervolgens het woord. Van de directeur Ferdinand Vinke stond een speciaal dankwoord centraal. En hij bood aan de Commissaris een sculptuur aan dat door leerlingen van het leerhuis was gemaakt. Het is een leuk object waarin meerdere metaalgerelateerde facetten van de opleidingen in zijn verwerkt.

Na de ceremonie werden de aanwezigen uitgenodigd voor een wandeling naar het nieuwe VMBO-huis aan de overkant. De Commisaris, burgemeester Ab Meijerman, de wethouders, de voorzitter BC en de centraal directeur verlieten als eersten de 'Binnenwoel' en begaven zich onder een stralende zon naar het nieuwe leerhuis.

De genodigden waren heel nieuwsgierig naar de openingsact. Hier vervulden Bas Brons en Laura Dulleman, als assistenten van de Commisaris, hun speciale rol. Bas stond met een speciale valkeniershandschoen klaar voor de landing van een grote Afrikaanse Oehoe. Zo werd door de lucht de sleutel van het gebouw naar Bas overgevlogen. Laura stond al klaar om de sleutel in ontvangst te nemen om over te dragen aan de Commissaris Max van den Berg.

De act met de Oehoe was gekozen vanwege de drie vogels in het embleem van de Winkler Prins, symbool staand voor het uitvliegen. De medewerking was van Valkerij Sanders.

De Commissaris opende vervolgens het gebouw en de gasten gingen de nieuwe school bezichtigen. Er waren veel lovende en waarderende woorden voor het ontwerp, voor de inrichting, de geavanceerde techniek en de moderne wijze waarop vmbo-onderwijs wordt gegeven. Het is ruim opgezet met veel licht.

Ook een leerling sprak zijn waardering uit. Er zijn nieuwe spullen en het is mooi om er mee te werken. Het zijn mooie grote lokalen en het is een heel mooi gebouw geworden. Martin is nog zoekende, hij weet het nog niet helemaal in welke richting hij verder wil. Het kan iets in hout zijn maar ook iets in de metaal.

De betrokkenheid van de Commissaris bleek ook met de vragen die hij aan de leerlingen stelde en uit zijn belangstelling.

In de avonduren was het Open Huis en trok het nieuwe VMBO-huis heel veel bezoekers uit Veendam en de omliggende regio.

In de afdeling auto en motortechniek wordt een motor gereviseerd en gerepareerd. Het is een schademotor met verdere goede afloop. Als leerobject is het zeer geschikt. De kunststof en de metalen kappen worden gerepareerd, geplamuurd en opnieuw gespoten. Alles wordt proefondervindelijk weer aantoonbaar gemaakt. Motorisch mankeert er niets aan. Het is een Kawasaki uit 1984. Er is eerder een project geweest met een Oost-Duitse Oldtimer uit 1968, die helemaal vanaf het kale frame weer helemaal in elkaar was gebouwd. Deze motor dient nu als een blikvanger in een bedrijfshal.

Overal waar een motor in zit vinden deze leerlingen prachtig en als ze zien dat ze het zelf kunnen leren repareren geeft dat een geweldige voldoening. Ze kunnen daar ook uren mee bezig zijn en je moet ze bij wijze van spreken de werkplaats uitjagen naar een volgende les.

Er wordt ieder jaar geprobeerd om een speciaal project te krijgen. Het volgende wat op stapel staat is een lelijke eend uit 1962. Het moet helemaal uit elkaar worden gehaald om er weer iets moois van te maken. De leerlingen zien zo ook hoe die oude techniek in elkaar zit. Voor de jongens zijn dit uitdagende projecten. Er is iets met de stuurinrichting waar ook de afdeling metaal voor ingezet gaat worden.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.