Heren Aquila 2 zet goede prestatie neer

BASKETBAL - De afgelopen wedstrijden van Aquila 2 verliepen uiterst moeizaam. Zo werd er voor kerst met ruime cijfers verloren van Uithuizen. De eerste wedstrijd van 2011 werd wel gewonnen van Olympia uit Groningen, maar het ging niet van een leien dakje. Kenmerkend voor deze wedstrijden was dat er slecht georganiseerde aanvallen zijn en de ploeg vooral rust op creatieve uitspattingen van individuen. Zo stonden de scores van Roelof van der Woude en Henk Jan Eiten aan de basis voor de 46-63 overwinning op Olympia. Dat de aanval moeizaam verloopt is de reden om meer te trainen op het tactische aanvalsspel en om meer als team te gaan rond passen. Afgelopen week werd er hard getraind en zaterdagavond mochten de heren zich in de wedstrijd tegen Belial gaan bewijzen.

De eerste minuten van het eerste kwart begonnen rustig en beide ploegen waren nog aan het aftasten. Daarna werd Belial meerdere keren weggespeeld. In de tegenaanval wist Mark Hofkamp de lange ballen van achteruit te belopen. Door het goed meelopen van Willem Jan Bos ontstond er een 2-1 situatie waaruit hij eenvoudig wist te scoren. Dit kunststukje werd 5 keer achter elkaar met successie herhaald. Zo was er in de 5e minuut al een voorsprong van 12-4. In de laatste 4 minuten kreeg Belial wat meer voet aan gronden en wisten zij via afstandsschoten de punten te pakken. Aan de kant van Aquila deed Roelof van der Woude hetzelfde. Via zijn driepunters was de eindstand na het eerste kwart 25-16.

Het tweede kwart begon uiterst moeizaam. Trage passing en verkeerde positionering in de aanval zorgde ervoor dat zone verdediging van Belial overeind bleef. De scores van Aquila bleven uit waardoor Belial langzaam de achterstand kon verkleinen. Na 6 minuten was er nog maar een kleine voorsprong van 34-29. In de slot minuten sloot de verdediging van Aquila en werd aanvallend weer een vuist gemaakt. Roelof van der Woude liet via zijn punten de score uitlopen naar 43-31.

Het derde kwart verliep weer net zo voortvarend als het begin van de wedstrijd. Door goede passing en het goede opposten van de centers konden Henk Jan Eiten en Willem Jan Bos de punten pakken. Hun directe tegenstanders waren log en traag waardoor ze er simpel omheen konden draaien. Verdedigend stond de organisatie goed. Nico Nanninga wist met zijn kracht met gemak de verdedigende rebounds te pakken. Hierdoor kon Belial in zeven minuten tijd slechts 4 punten maken. De verdediging van Belial meende verder Albert Kootstra alle ruimte in de aanval te geven. Hij maakte hier dankbaar gebruik van door met grote precisie 3 driepunters achter elkaar raak te schieten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar dit gold niet voor de Friezen. Zij stonden enkel toe te kijken toen ze nog 2 driepunters om de oren kregen. Zo werd de voorsprong van Aquila verder uitgebouwd naar 73-46.

Nog steeds waren de mannen van Belial niet genoeg gewaarschuwd. In het vierde kwart strafte Albert Kootstra met nog een rake driepunter dit hard af. Het duel eindigde, door het bereiken het maximale aantal teamfouten, in een aaneenschakeling van vrije worpen. Door een technische fout en een onsportieve fout mocht Mark Hofkamp nog aanleggen vanaf de vrijeworplijn. Henk Jan Eiten wist nog ruimte op de baseline te vinden voor zijn scores. De laatste 3 minuten eindigden wel matig voor Aquila. De concentratie verslapte wat Belial in staat stelde om zo maar 14 punten bij te maken. De eindstand werd zo 93-67. Een goede overwinning voor de Veendammers die hebben laten zien door met goed samenspel iedereen veel te laten scoren. Desondanks zijn er nog zeker verbeterpunten. Onder de basket werden nog veel 100% kansen gemist. Iets om op de eerstvolgende training aandacht aan te geven.