Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvolle eerste WK-kwalificatie voor acrogymnasten

Door op zondag, 26 november, 2023 - 19:36

AANN teams na WK-kwalificatie.jpeg

Afgelopen zondag werd in Zwolle de eerste kwalificatiewedstrijd gehouden voor het WK Acrogym dat volgend jaar plaatsvindt. Acro Academy Noord Nederland deed hier met drie teams aan mee, waarvan de meeste deelnemers enkele weken geleden nog succesvol deelnamen aan het EK in Varna, Bulgarije. Deze ervaring namen ze overduidelijk mee in deze eerste kwalificatiewedstrijd; twee teams behaalden direct het hoge limiet en het derde team heeft de lage limiet binnengehaald.

In totaal zijn er drie kwalificatiewedstrijden, waarin minimaal een keer het hoge limiet en eenmaal de lage limiet moet worden behaald. Tijdens de wedstrijd laten de teams een balans-, tempo- en combinatieoefening zien. Per categorie mogen vervolgens de twee beste teams Nederland vertegenwoordigen. Met het behalen van deze eerste limieten, ligt deelname aan het WK voor de drie teams binnen handbereik. Veel tijd om de oefeningen te perfectioneren hebben de dames overigens niet, want de eerstvolgende kwalificatie is volgende week zaterdag al.

Damestrio Junioren 2 - Zoë Venema (Groningen), Ilse van Gelderen (Steenwijk) en Ruth Roorda (Veendam)

Tijdens het EK liet dit damestrio al zien dat zij behoren tot de top van Europa, waar zij een prachtige zesde plaats behaalden. Op het WK willen ze Nederland ook weer vertegenwoordigen en doen ze zelfs een niveau hoger mee. Met de drie oefeningen die ze vandaag lieten zien, gooiden ze in ieder geval hoge ogen en tonen ze aan goed in vorm te zijn en klaar te zijn voor hun volgende uitdaging.

Damespaar Junioren 1 - Kuna Vlasma (Oosterwolde) en Dieuwke Boomsma (Boelenslaan)

Ook dit damespaar liet drie schitterende oefeningen zien, waarmee zij het hoge limiet al op zak hebben. Dit damespaar, dat samen Nederlands kampioen is, belandde op het EK net buiten de top tien, wat een prestatie is om heel trots op te zijn in zo’n sterk deelnemersveld. Op het WK willen zij ook weer samen de strijd aangaan. Tijdens de kwalificatie liet het paar dan ook zien dat zij het verdienen om voor Nederland uit te komen. Voor hen geldt ook dat zij tijdens één van de komende wedstrijden de lage limiet moeten behalen. Iets wat zij met vertrouwen tegemoetzien.

Damestrio Junioren 1 – Mare Hogenhuis (Nietap), Aiden Peens (Heerenveen) Lizz Stoker (Tolbert)

Voor het junioren 1 damestrio was het nog best even spannend. Ze vormen namelijk nog geen vier weken een team en veel tijd om in deze samenstelling te trainen was er dus niet. De dames zijn echter alledrie ervaren topsporters. Mare Hogenhuis behaalde tijdens het afgelopen EK met haar vorige team namelijk twee bronzen medailles. Ook Aiden Peens heeft een succesvol EK achter de rug en werd in de categorie junioren damesparen vijfde van Europa. De 10-jarige Lizz Stoker maakt dit nieuwe trio compleet. Voor Lizz zal het de eerste keer zijn dat zij meedoet aan een WK, maar ook zij is niet onervaren. Zo werd zij afgelopen jaar bekroond met een zilveren medaille tijdens het grootste internationale acrotoernooi in Portugal, waaraan zij deelnam in de categorie jeugd mix-paren. Het is een prestatie van formaat dat zij met een compleet nieuw team in zo’n korte tijd het lage limiet hebben weten te behalen. Zij zullen alles op alles zetten om volgende week ook de hoge limiet binnen te slepen en een plekje te bemachtigen voor deelname aan het WK.