Nieuws

Volkskerstzang Veendam Wildervank warm ontvangen



IMG_1606.jpg

Afgelopen zondag heeft de Monument en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank weer de volkskerstzang gehouden in de gemeente Veendam. De volkskerstzang is bedoeld om samen bekende kerstliederen te zingen en te beluisteren. De commissie hoopt dat het voor iedereen mogelijk is om dit maatschappelijke gebeuren bij te wonen. Onder het motto: “Van iedereen voor iedereen”, een laagdrempelig evenement voor een breed publiek, onafhankelijk van geloof of afkomst, om de boodschap van Kerstmis te beleven.

IMG_1630.JPG

Hoofd organist Dirk Swama heeft de volkskerstzang op het orgel begeleid, samen met trompettist Lubertus Leutscher. Daarnaast heeft alt-mezzo Hanneke Tichelaar onder begeleiding van het orgel haar medewerking verleend. Sinds 2018 is Hanneke vaste solist van het Veenkoloniaal Symfonieorkest onder leiding van Lubertus Leutscher. Lubertus speelde in samenspel met het orgel op trompet. Ook heeft hij met het orgel een aantal solo's gespeeld.

Wim de Olde heeft de volkskerstzang in de huiskamers gebracht. Zijn vrouw bediende de camera zodat toeschouwers thuis er ook van kunnen genieten. Ramon Beekman is de maker van de video's, die via de beamer in de kerk werden vertoond. Sponsor Reinier van der Kooi drukt de zangboekjes van de Volkskerstzang.

IMG_1592.JPG

De Volkskerstzang kent een lange traditie. Het was in het verleden een begrip waar veel mensen op af kwamen. De volkskerstzang oude stijl vond plaats in de Kandelaarkerk Ook werd het een poosje in de Katholieke kerk gehouden. Niet alleen in de kerk werd gezongen, maar ook op andere locaties. In de Sorghvliethal kwamen veel mensen bij elkaar. Ook in de loods van Jonker werd gezongen. Gaandeweg begon de belangstelling steeds verder af te nemen, en in 2011 was het gestopt.

Bé Leffers vond dit heel jammer. Aan het commissiecomité van de Grote Kerk Wildervank pleitte hij ervoor om de volkskerstzang weer op te gaan pakken. Het was op verzoek van de gemeente Veendam aan de Raad van Kerken vanwege het maatschappelijk karakter. Tijdens een bijeenkomst van de Veendammer Ondernemers Compagnie heeft Leffers een, zoals hij zegt, 'vijf minuut praatje' gehouden. Om de Volkskerstzang weer nieuw leven in te blazen in een andere formule. Het resulteerde dezelfde avond nog in acht sponsoren.

IMG_1612.JPG

In de nieuwe formule was het niet alleen zingen. De Volkskerstzang werd uitgebreid met een concert met het concertorgel en trompet in het middelpunt. De oude formule met blaaskapellen en harmonieorkesten trok nog onvoldoende publiek. Het was juist laagdrempelig, misschien had het ook hier te maken met het verminderde kerkbezoek? Maar het motto is nog steeds: “Van iedereen voor iedereen”, een laagdrempelig evenement voor een breed publiek, onafhankelijk van geloof of afkomst. Wat daarbij meehelpt is ongetwijfeld de formule met de toevoegingen die goed werkt. Hoewel het niet meer zo groot is als dat het ooit was.

Oekraïense vluchtelingen, die ook bij het concert aanwezig waren, hebben het als heel warm ervaren. Pastor Corrie Dun - van Dam uit Veendam vertelde het verhaal over een oude mevrouw in een huisje in het bos. Zij wilde niet gaan vluchten. Hoe moest ze dan mensen gaan helpen. En voor de dieren zorgen.

IMG_1561.JPG

Een meisje kwam aan de deur. Tijdens het halsoverkop vluchten in die hectische toestanden was ze haar ouders kwijtgeraakt. Zij werd liefdevol opgenomen. Het geluid van de kanonnen klonken steeds duidelijker. Ze had tot God gebeden om een muur rondom het huisje te zetten zodat ze niet werden opgemerkt. In het bos ontdekte ze in een dikke holle boom een jongen die was gevlucht voor de soldaten. Ook hij werd opgenomen en zo ontstond er een gezinnetje.

De oude mevrouw maakte zich grote zorgen. De soldaten kwamen steeds dichterbij. Het was flink gaan sneeuwen, en het huisje werd ondergesneeuwd. De soldaten hadden het huisje niet opgemerkt. Later hadden ze zich teruggetrokken en keerde in dat gebied de vrede weer terug. Het meisje werd weer herenigd met haar familie.

IMG_1571.JPG