Nieuws

Restauratie orgel Grote Kerk Veendam begonnen



1.JPG

Door Bert Woltjes

 In 1824 bouwde de Groninger orgelbouwer Timpe een groot romantisch orgel in de kerk van Veendam. Rond 1925 verkeerde het orgel in zeer slechte staat, voornamelijk door achterstallig onderhoud en vocht. Organist en musicus van de kerk, dr. Schmidt-Marlissa liet door orgelbouwer Faber en Dienes uit Duitsland, achter het front van Timpe een compleet nieuw ‘Duits modern’ concertorgel bouwen. In de jaren 90 is het orgel opnieuw aan groot onderhoud toe. Om de kosten te drukken is het orgel ontdaan van allerlei koppelingen en speelhulpen. De gebruiksmogelijkheden van 1928 zijn sindsdien zeer beperkt. Eigenlijk is het concert gedeelte er toen uit gehaald.

2.JPG

Dat komt nu terug. De speeltafel krijgt dezelfde transmissie mogelijkheden als in 1927.

3.JPG

Deze week hebben de mannen van Adema kerkorgelbouw uit Hillegom ongeveer 2500 orgelpijpen, zowel van hout als van metaal, uit het orgel gehaald en voor transport in kisten gelegd. Ze gaan naar de werkplaats van de orgelbouwer in Hillegom om gerestaureerd te worden. Ook de grote luchtkisten waar de pijpen op staan, voor de kenners orgellades, zijn met vereende krachten uit het orgel gehaald en klaar gemaakt voor transport. Er waren maar liefst 2 vrachtwagens voor nodig om het binnenwerk van het orgel te kunnen transporteren. Op 16 januari worden de frontpijpen uit het orgel gehaald. Ook die gaan op transport naar Hillegom.

4.JPG

Dan is het orgel helemaal leeg en kunnen de schilders, o.a. Vasse uit Muntendam, met hun werk beginnen. Het orgel wordt dan in de steigers gezet.

6.JPG

Als alles mee zit zal het orgel in december 2023 worden opgeleverd en kan het niet alleen voor de erediensten gebruikt worden maar ook voor concerten.

8.JPG

De totale kosten van dit project zijn begroot op 540.000 euro.