Nieuws

Online veiling van oldtimers
als alternatief voor autoverkoopIMG_0039.jpg

De strenge lockdown raakt ook de autobranche en zijn de showrooms dicht. Wel mogen werkplaatsen open blijven om voor een reparatie bij de garage terecht te kunnen.

De eerste lockdown was voor Coen met zijn garagebedrijf Coen’s Autotechniek al zwaar. Sinds de tweede lockdown is het heel rustig en zijn de afspraken sterk teruggelopen. Het repareren is de hoofdmoot geworden, hoewel zelfs die is afgenomen. De garagehouder aan de Lloydsweg heeft een alternatief bedacht.

Online verkoop is wel toegestaan. Om het verlies van inkomsten terug te dringen heeft Coen een online veiling opgestart. “Wij laten onze voorraad klassiekers en personenwagens veilen op BVA Auctions. Zo proberen we auto’s te verkopen die vanwege de lockdown niet verkocht worden. We proberen met eigen middelen het zelf te doen, zonder de bank. Bezichtiging kan op afspraak.”

Coen’s Autotechniek is in 2017 gestart. Daarvoor is Coen vanaf 2007 bij een baas aan het werk geweest. Het bedrijf is naast gebruikte wagens gespecialiseerd in oldtimers. In een aparte voormalige fabriekshal heeft Coen, naast 25 andere wagens, er ongeveer 20 in de opslag. Waarvan er voor de veiling 36 online zijn gezet. Van de oldtimers betreft het bijna allemaal auto’s van het merk Citroën. Ook in en bij de garage aan de Loydsweg staan er nog meerdere.

IMG_0009.JPG

Dat er zoveel in één keer in de veiling zitten gaat hem eigenlijk wel een beetje na aan het hart. “Voor een deel is het hobby en is het een soort van liefde dat je in die auto’s stop. Het is eigenlijk zo’n beetje mijn passie. En om ze dan allemaal tegelijk te verkopen...”

“Er zitten een paar hele bijzondere tussen. Zoals een verlengde Citroën CX uit 1987. Het is gewoon moeilijk om er meer van te vinden. Die auto’s zijn een stukje langer dan normaal. Er zijn er niet zo heel veel van. Het zijn meer taxi’s geweest en directieauto’s met veel meer beenruimte. Ze zijn een stuk meer comfortabel dan de standaard versies.”

De oldtimers zijn voor hem eigenlijk als een verzameling. En dat hij er af en toe afstand van moet doen valt soms best wel zwaar. “Dan zijn ze intussen zo mooi gemaakt dat je er zelf ook wel een beetje hebberig van wordt.”

Aan de andere kant is Coen er ook behoorlijk trots op dat hij ze weer een nieuw leven heeft gegeven. Met een nieuwe bestemming. “Ze komen weer bij een liefhebber terecht. Dat is ook het allermooiste. Andere mensen weer blij maken met iets moois. Dat gaat het niet eens zozeer om het geld. Als je mensen er echt blij mee kan maken is dat soms ook wel heel fijn.”

IMG_0018.jpg

Het zijn ook mensen waar je de passie mee deelt. Ze maken een proefrit, en soms willen ze de auto toch nog even op de brug zien. Het is een oude auto en kan er roest en ander narigheid aan zitten. Veel kopers hebben er zelf ook wel verstand van.

De bruine Citroën CX limousine uit 1987 is rijklaar met APK. De airco heeft Coen laten repareren. De grijze CX TRD van 1986 is heel goed bewaard gebleven en verkeerd in een heel mooie staat. De donkerblauwe OO van 1981 is een oldtimer die volgend jaar juli wegenbelastingvrij is, dan wordt ie veertig. Het is een goed rijdende auto. Technisch helemaal perfect.

In de lange rij naast elkaar heeft Coen bijna allemaal Citroëns staan. Op één na, een vrij zeldzame Renault Safrane nog wel.

IMG_0046.JPG

Op de vraag of zoveel Franse auto’s toevallig is: “Deels wel. In de voorraad is het wel toevallig. Maar blijkbaar vinden de auto’s mij en vindt ik hun. Op de een of andere manier komen ze hier gewoon binnen. Ik sta er zelf wel eens van te kijken.”           

De veiling is inmiddels geopend en zijn de biedingen begonnen. Met de eerste kijkdag op 27 december. De sluiting van de veiling is op 4 januari. Op zaterdag 9 januari is het ophaaldag. In totaal loopt de veiling over 17 dagen. De auto’s staan allemaal onder gunning. Als Coen de prijs van de auto te laag vindt kan hij de auto terugtrekken. Maar dat is pas als de veiling al afgelopen is.

Meerdere keren per dag volgt Coen de spannende biedingen.

IMG_0054.JPG