Nieuws

Miniatuur raceauto’s op zout en water
racen door bibliotheekIMG_0060.jpg

Tijdens de vakantieperiode was er in Bibliotheek Veendam iedere woensdagochtend een programma met elk een ander thema. Zes weken lang konden kinderen, met hun (groot)ouders, in de bibliotheek op reis. Zes weken lang zijn de leukste en gekste plekken bezocht. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland.

Woensdag 12 augustus arriveerden de reizigers in Sportmanië, het land waar niemand stil zit. Tijdens deze afsluiting van de zesdelige reeks werd in de racewereld van Max Verstappen gedoken. Het thema was dan ook: Racen als Max. Voorleesster Tinette Bloem las een inleidend verhaal voor over Max Verstappen. Bibliothecaris Jolanda Robben had het verhaal geschreven, en de begeleidende illustraties zijn gemaakt door bibliotheekmedewerker Jeroen Bouland.

IMG_0085.JPG

In een grote kartonnen formule 1 racewagen, die de kinderen om zich heen konden dragen, werden ze vereeuwigd met achtergronden zoals een racecircuit. Van het klassieke Lego waren mooie modellen te maken.

Maar het grote klapstuk waren de miniatuur raceautootjes rijdend op zout en water. Het zoute water liet in 30 seconden een batterij in het wagentje opladen. Kinderen mochten zelf met een kleine maatbuisje de juiste hoeveelheid zout aan het water toevoegen. Met een pipetje werd het racewagentje volgetankt.

IMG_0068.jpg

Natuurlijk was er ook een circuit nodig met allerlei bochten en lange rechte stukken. De kinderen zijn druk bezig geweest met het aanleggen, ook geholpen door Jeroen en de ouders. Het circuit liep door een behoorlijk gedeelte van de bibliotheek, met ook onder kasten en zitmeubilair door.

De wagentjes kunnen een kwartier rijden, voordat er weer een nieuwe ‘pitstop’ nodig is. De snelheid zat er ook aardig in, en kinderen renden zelfs mee. De gevarieerdheid van de snelheid tussen de een en de andere bolide zou aan verschillen kunnen liggen in het mengsel van de brandstof.

IMG_0114.JPG

“We hadden de autootjes al een tijdje, maar nog niet gebruikt”, zo laat Jeroen Bouland weten. “Met Max Verstappen hadden we er een prachtig thema voor. We vinden het best wel belangrijk dat we bezig zijn met duurzaamheid en techniek. Dit is eigenlijk een koppeling tussen beide. En we kunnen kinderen er kennis mee laten maken.”

Het was heel bijzonder om te zien en zowel jongens als meisjes vonden het prachtig.


         
Fotoalbum: