Nieuws

De wijk in tijdens informeel werkbezoek
van gedeputeerde Tjeerd van DekkenIMG_0046.JPG

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken heeft woensdagochtend (15 juli) een informeel werkbezoek gebracht in Veendam Noord. De gedeputeerde werd door wethouder Ans Grimbergen rondgeleid door de wijk.

Het bezoek had een oriënterend karakter in het kader van de gebiedsgerichte aanpak Sociaal en Fysiek Samen. Fysiek Samen is onderdeel van het RWLP (Regionaal woon- en leefbaarheidsplan) en de Regiodeal. De gedeputeerde was in aanwezigheid met ambtenaren voor een ondersteunende rol.

IMG_0089.JPG

Op 10 juli zijn de handtekeningen onder de Regio Deal Oost-Groningen gezet. Rijksoverheid, provincie en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten daarmee samen de schouders onder de leefbaarheid in de regio. De afgelopen maanden is de oorspronkelijke aanvraag uitgewerkt tot het programma ‘Van leefbaarheid naar toekomstkracht’.

Het programma richt zich op leren, werk en inkomen, gezondheid en woonomgeving. Vanwege de Corona-maatregelen is het op hoofdlijnen geschreven. De verdere uitwerking in projecten gebeurt samen met partijen in de regio.

IMG_0040.JPG

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken omarmt de in gang gezette beweging: “Ik zie dat organisaties en gemeenten elkaar opzoeken om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld scholieren goed voorbereid de regionale arbeidsmarkt op komen. Allemaal omdat de inwoners van Oost-Groningen dat dubbel en dwars verdienen.”

De Regio Deal geeft een stevige impuls aan het versterken van de leefbaarheid in Oost-Groningen. Bijzonder aan deze aanpak is de brede samenwerking. De samenwerkende partijen zetten in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving. Onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven werken samen aan de totstandkoming van het plan en trekken ook in de uitvoering samen op.

IMG_0096.jpg

Ans Grimbergen: “Ook wij doen mee aan het Regionaal woon- en leefbaarheidsplan voor de Oost Groninger gemeenten. De ondersteuning is op een aantal terreinen. Vooral op de gebiedsgerichte aanpak. We kijken niet alleen naar het fysieke deel in de wijk, maar ook naar de leefbaarheid en de gezondheid van de bewoners. Leefbaarheid is ook iets dat de gezondheid bevorderd. De gedeputeerde is sociaal en fysiek betrokken bij de ontwikkeling van deze wijk.”  

Er moet iets gebeuren, en is in ieder geval is een ding zeker: de wijk verdiend aanpak. Er zijn een heleboel oudere woningen en er wordt gedacht aan renovatie of nieuwbouw. Wat het precies gaat inhouden is nog niet bekend. Dat is ook aan de woningbouwcorporatie.

Na afloop van het bezoek aan Veendam Noord toog men ook naar het Boven Oosterdiep en naar de Sportterreinstraat in Wildervank. Besproken werd de aanpak van rotte kiezen in het straatbeeld en bezocht (eveneens vanuit RWLP en Regiodeal).

IMG_0073.JPG