Nieuws

Geen ‘Terrastival op het plein’ in Veendam



Locatie Terrastival - Jan Salwaplein Veendam IMG_6378.JPG

Door Rob en Fred van Loenen

Er komt definitief geen groot terras op het Jan Salwaplein in Veendam. Initiatiefnemers Fred en Rob van Loenen klopten enkele weken terug aan bij de gemeente Veendam met het idee om een terras te bouwen op het Jan Salwaplein. Ergens in juni kwamen we op het idee om iets leuks te organiseren voor de Veendammer bevolking. We zijn ons idee uit gaan werken, en hebben eind juni het verzoek neergelegd bij de gemeente Veendam. Nu enkele weken verder kunnen we de conclusie trekken dat dit alles geen doorgang kan vinden…

Terrastival op het plein
In juni kwamen we op het idee om gedurende twee dagen in de zomervakantie het Jan Salwaplein in te richten met een groot terras. Het terras zou plaats bieden aan 200 tot 300 gasten, die in de buitenlucht op minstens 1,5 meter afstand konden genieten van een ‘natje en een droogje’. Tijdens de corona-crisis zijn een hoop nieuwe termen de wereld in geslingerd. Zo ook in de horeca- en evenementenbranche. Eén zo’n nieuwe term is het fenomeen terrastival, een nieuwe coronaproof combinatie tussen het terras en een festival.

Het idee is dat men naast een hapje en een drankje kan genieten van de nodige live entertainment met hopelijk een stralende zon aan de hemel. De insteek van deze opzet is om voor iedereen in Veendam en omstreken een leuke activiteit te organiseren in de buitenlucht. Vandaag de dag zien we overal voorbij komen dat activiteiten geannuleerd of verplaats worden. Ons leek het daarom goed deze teneur te verbreken door een creatieve opzet van nieuwe activiteit.

Voor het stukje entertainment en muziek waren al de nodige contacten gelegd met regionale artiesten. De insteek van deze invulling was om regionale muzikanten sinds maart eindelijk weer eens een podium te geven. Want ook de cultuursector waaronder vele muzikanten wordt hard getroffen. De reacties vanuit de artiesten, bandjes en dj’s waren dan ook uiterst positief!  

Wij zien geen haken en ogen
Door heel het land zien we diverse mooie initiatieven en samenwerkingen ontstaan. Zowel tussen ondernemers onderling, maar ook tussen gemeenten en ondernemers. Voor het 'Terrastival op het plein’ voorzagen wij geen haken en ogen. Het altijd drukke Jan Salwaplein dat voornamelijk gebruikt wordt door sporters van het Indoorcentrum, de naastgelegen scholen, medewerkers van Compaen en bezoekers van het zwembad is al weken enorm rustig. Zoals bekend wordt er niet indoor gesport, zijn de scholen inmiddels met vakantie, werkt het grootste gros Compaen medewerkers thuis en zijn er slechts een handje vol zwemmers. Het idee om op één deel van de parkeerplaatsen een terras te bouwen zou dus geen hinder opleveren voor de hedendaagse gebruikers.

Daarnaast zouden we ons gezien de ruimte en de opzet, in combinatie met onze jarenlange ervaring op gebied van evenementen en horeca aan alle hedendaagse richtlijnen kunnen houden. Zo zou de 1,5 meter regel gezien de ruimte makkelijk nageleefd kunnen worden. Ook is inmiddels gebleken dan het besmettingsgevaar in de buitenlucht nihil is. In onze ogen zijn we niemand tot last en brengen we de volksgezondheid niet in gevaar.

Geen medewerking vanuit de gemeente
Toch kwam er helaas geen groen licht vanuit de gemeente Veendam voor ons idee. Twee weken na de aanvraag hebben wij contact gehad, waarna ons medegedeeld werd dat er geen medewerking verleend werd. Na het uiten van ons onbegrip kregen we te horen dat de deur toch nog op een kier zou worden gezet. Bij het aanleveren van een compleet draaiboek waarin alle scenario’s aan bod zouden komen, zou er een kleine kans bestaan dat we alsnog toestemming zouden krijgen. Kanttekening hierbij is dat dit alles nog minstens nog eens twee weken tijd in beslag zou nemen. Tegen die tijd zitten we al in augustus en zijn de vakanties al bijna weer ten einde.

We zullen ons er bij neer leggen
Uiteraard leggen we ons bij de beslissing van de gemeente Veendam neer. “Of we het er ook mee eens zijn? Dat laten we maar in het midden” aldus de heren van Loenen. Wij snappen ook dat de gemeente Veendam er alle baat bij heeft dat er geen onnodige risico’s genomen worden in deze ‘Corona-tijden’. Maar de door ons voorgestelde activiteit brengt zoals eerder genoemd weinig tot geen risico’s met zich mee. Anderzijds  organiseren wij al meer dan 10 jaar evenementen variërend van 100 tot 2.000 bezoekers. En runnen we al meer dan 10 jaar een horecagelegenheid binnen de gemeente Veendam. Hier hebben wij ons net zo goed aan de regels te houden, wat altijd goed gelukt is. Iets meer vertrouwen hadden wij dus wel op z’n plaats gevonden.

Het frustrerende vinden wij alleen wel dat er op diverse andere plaatsen in de provincie Groningen wel toestemming wordt gegeven aan dit soort aanvragen. Zo is de Grote Markt in Groningen inmiddels één groot terras. Evenals het Marktplein in Winschoten. Dit blijkt voor zowel de ondernemers als de inwoners een verrijking in deze 1,5 meter samenleving. In Groningen is men er inmiddels zo van overtuigd dat de Vismarkt ook wordt omgebouwd tot één groot terras. Ook in Winschoten blijkt dit een succes en wordt de vergunning met enkele weken verlengd. “Als ondernemers het een aanwinst vinden, dan vind ik het ook prima” aldus Cora-Yfke Sikkema, burgemeester gemeente Oldambt. 

Als trouwe horecaondernemers binnen de gemeente Veendam voelen wij ons minder gesteund dan in omliggende gemeenten. In een plaatselijke krant viel enkele tijd geleden te lezen “Toen de horeca weer open kon, hebben we met iedereen contact opgenomen” Schijnbaar zijn wij slecht te bereiken. Dat terwijl we sinds 2009 gevestigd zijn in het Indoorcentrum aan het Jan Salwaplein.