Nieuws

Komeet Neowise buurt aan de nachtelijke hemel



IMG_0388.jpg

Het is komen en gaan van kometen. Ze zijn niet zeldzaam en zijn ze er doorlopend. Maar een komeet met het blote oog kunnen zien aan de sterrenhemel maakt het wel tot een zeldzaam verschijnsel. In 1997 was het voor het laatst dat er op het noordelijk halfrond de komeet Hale-Bopp de show stal.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was de komeet Neowise met het blote oog te zien. Een donkere waarnemingsplaats maakt de staart opvallender. Fotograaf Jans Meijer had op een mooi plekje aan de Woortmanlaan, voorbij de kruising met Borgercompagnie, de komeet gespot.

IMG_0217.jpg

Gezien de helderheid van magnitude 3.0 is de komeet net zichtbaar. Met een verrekijker is het makkelijk te vinden. Op foto’s is het hemellichaam met langere belichtingstijden vastgelegd.

Neowise is genoemd naar de Amerikaanse infrarood kunstmaan die de komeet op 27 maart heeft gespot. Kometen bestaan uit ijs en rotsen. Ze worden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. Wanneer ze in de buurt van de zon komen verdampt een deel van het ijs en ontstaat de opvallende staart. Waarbij het materiaal zich over miljoenen kilometers uit kan strekken.

IMG_0181.jpg
Het W-vormig sterrenbeeld Cassiopeia uit de Griekse mythologie

Het is lastig te voorspellen hoe helder een komeet gaat worden. Onder invloed van de zonnewarmte verdampt er veel materiaal. Op 3 juli bereikte komeet Neowise het perihelium. En was de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst. Daarbij werd deze behoorlijk verhit. Waarbij kometen ook elkaar kunnen vallen.

Veel kometen overleven deze tocht langs onze moederster dan ook niet. Neowise zal dit lot nog niet beschoren zijn. Met een omlooptijd van zo’n 7000 jaar wordt een langgerekte baan om de zon beschreven. Volgens berekeningen van NASA is de komeet ongeveer 5 kilometer in doorsnee, en bedraagt de aftand tot de aarde momenteel ruim 123 miljoen kilometer.

IMG_4819.jpg
Nachtwolken boven Langebosch

Doordat Neowise steeds hoger aan de noordoostelijke hemel komt te staan wordt de komeet steeds beter zichtbaar. Vanaf 15 tot 25 juli is de beste waarneemtijd rond halftwee ’s nachts. Dezer dagen is bij onbewolkte hemel de komeet al vanaf ongeveer elf uur ’s avonds te zien vrij laag boven de noordwestelijke horizon, iets links van/onder het sterrenbeeld Grote Beer (de ‘steelpan’). Vrij zicht op het noorden is cruciaal en zonder verlichting in de buurt. Met een verrekijker is er veel meer van de staart te zien.

Naar verwachting is Neowise tot 13 augustus waarneembaar, en dan aan de westelijke hemel. De helderheid zal dan waarschijnlijk afgenomen zijn, ondanks dat de komeet hoger komt te staan.

kaartje2.jpg

Voor tabel met positiegegevens en data klik onderstaande link:
http://hemel.waarnemen.com/kometen/2020-07__C-2020_F3_NEOWISE.html