Nieuws

Kermis Exploitanten gaan demonstrerenMartinVeen kermis.JPG

Door Peter Panneman

Kermis gezinnen uit het hele land trekken donderdag met hun transporten naar het Malieveld in Den Haag.  Zo ook het kermis gezin Martin en Saskia Veen uit Wildervank. Hun zweefmolen en Wildervankster gebakkraam staan al maanden stil zonder perspectief dat ze weer open mogen.

Alles stond eind maart klaar voor vertrek naar hun eerste kermis.  Net voor vertrek werden ze door de overheid gesloten i.v.m. het corona virus. Hier hadden ze alle begrip voor, de gezondheid staat immers voorop.

Maar nu alle maatregelen versoepelen en wij zien dat scholen weer open zijn en de horeca een start heeft kunnen maken. Maar ook pretparken en bijvoorbeeld de zwarte markt weer bezoekers mogen ontvangen is het wel heel scheef dat een kermis niet kan of mag. We hebben wel wat steun gehad maar dat was een druppel op een gloeiende plaat en dekt bij lange na niet de kosten aldus Martin Veen.

De brancheorganisaties hebben meerdere malen contact gezocht met het ministerie maar tot op heden, en 4 maand verder, zonder respons. Kermis is cultuur maar in Den Haag staan we onder het rijtje evenementen en dat is tot 1 sept. of tot dat er een vaccin is verboden.

Wij kunnen niet wachten tot 1 september dan is het seizoen voorbij en een vaccin kan nog wel jaren duren. Kermis is niet zomaar een beroep het is ons leven, wij kunnen niets anders. Het zijn allemaal familiebedrijven die al generaties ver teruggaan. Het voorbestaan van deze families en de Nederlandse kermissen hangt aan een zijden draadje 1,5 meter boven de afgrond aldus Veen.

Ze hopen met hun actie dat ze weer open mogen met hun attracties of dat passende steun krijgen en dat ze gehoord worden, aldus Martin Veen vlak voor vertrek naar Den Haag.