Nieuws

Exemplaar Veendammer Advertentieblad uit 1901
gevonden achter plafondIMG_0172.jpg

Anemarie Vader heeft tijdens een verbouwing achter het plafond van de serre een exemplaar gevonden van het Veendammer Advertentieblad uit 1901. Als allereerst had ze naar de datum gekeken: Woensdag 20 maart 1901. Vol enthousiasme had ze haar man Corné erbij geroepen.

Samen waren ze bezig om het plafond eruit te halen toen samen met houtsnippers en schaafsel opeens ook de sterk verkleurde krant naar beneden kwam. Het bijzondere is dat de krant ook op 20 maart weer tevoorschijn was gekomen, maar dan 119 jaar later.

IMG_0197.jpg

De inhoud is duidelijk leesbaar. Het bericht dat Annemarie als eerste opviel is een bericht over een ‘konstenlooze Inenting en Herinenting op den 29 maart in het Gemeentehuis te Veendam’. In verband met het coronavirus vinden ze dat wel bijzonder. Bijzonder is ook een buitenland rubriek met een bericht over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika tussen de Boeren (Afrikaners) en de Britten.

Er staat een aankondiging in over drie concerten voor 50 cent. ‘Bij genoegzame deelneming zullen deze zomer drie concerten worden gegeven in den tuin van Hotel De Unie alhier.’ In Hotel Bleeker was er op zaterdag 23 maart ‘Ter gelegenheid van het bal, onder leiding van den Dansonderwijzer J. Veenstra, Muziek, afgewisseld door Tooneelstukjes. Entree 25 cent.

IMG_0197_0.jpg

De krant was een ‘Advertentie- & Nieuwsblad voor Veendam, Ommelanderwijk, Zuidwending, Wildervank, Stadskanaal, Oude- & Nieuwe-Pekela, Meeden, Muntendam, Zuidbroek, Trips- & Borgercompagnie, Kielwindeweer, enz. enz.’

Het gezin Vader woont sinds 6 augustus in het pand dat in 1895 voor Koert Meihuizen was gebouwd. Later is het bewoond geweest door de industrieel Jan Nico Wilkens. Corné en Annemarie zijn met hun zoons Jesse en Tygo vanuit Ter Apel naar Veendam gekomen. Waar ze hun droomhuis hebben gevonden waar ze een stukje van zichzelf in kunnen leggen. En zoveel mogelijk in ere herstellen.

“We hadden er wel al goed op gelet of er iets tevoorschijn zou kunnen komen in zo’n oud huis. Het zijn onze schatten die we vinden.” Voor de krant wordt een mooie lijst gezocht. En een mooi plekje.

IMG_0189.jpg