Nieuws

Eerste huwelijksvoltrekking in Trefpunt de zwaan



IMG_0084.jpg

Het kerkgebouw van de Lutherse kerk aan de Sportterreinstraat is in particuliere handen overgegaan. Anita Pleszynski van de bruidsmodezaak in Wildervank zag meteen mogelijkheden voor een herbestemming en tegelijk ook voor periodiek kerkelijk gebruik. Als naam heeft Anita ‘Trefpunt de zwaan’ bedacht. De zwaan staat als symbool van de Lutherse kerk boven de ingang afgebeeld.

Het aantal leden van het uit 1700 daterende kerkje was steeds verder teruggelopen. En daarbij ook de financiële middelen en de mogelijkheden. Omdat er nog maar acht kerkgangers waren overgebleven was in 2018 het kerkgebouw te koop gezet. Gemeenten waren samengevoegd en was er na 318 jaar afstand gedaan van het gebouw. Verschillende partijen hadden per inschrijving een bod gedaan. Een van de plannen was het herbestemmen als restaurant.

IMG_0073.JPG

Pleszynski ziet mooie mogelijkheden in combinatie met haar bruidsmodezaak. Met daarnaast een sfeervolle trouwlocatie voor bruiloften. Afgelopen donderdag heeft voor haar de eerste huwelijksvoltrekking plaatsgevonden. Het bruidspaar Johan Marquering en Patricia Kirby hadden deze primeur, samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand Dirk Ruiter.

Het bruidspaar vond het trouwen in een kerkje iets extra’s hebben. “Het was echt mooi.” Johan en Patricia hebben elkaar op hun werk bij Wedeka ontmoet. Patricia komt van origine uit het Engelse Watford. Op haar zeventiende was ze naar Nederland gekomen. Haar familie was voor de bruiloft uit Engeland overgekomen. De huwelijksceremonie werd door Dirk Ruiter tweetalig uitgevoerd.

Huwelijksvoltrekking Trefpunt de zwaan.jpg

Voor Anita was de eerste huwelijksvoltrekking in haar kerk een geweldige ervaring. “Blije mensen en een leuke ambtenaar.” Deze eerste was voor haar ook nog wel wat hectisch. “Wanneer moet je de bubbels inschenken en de glazen klaarzetten. De getuigen waren al aan het tekenen”.

Een tweede trouwplechtigheid is inmiddels ook al geboekt. En een whisky en wijnproeverij van een goede slijterij. Er zijn plannen te over. Voor sociale activiteiten. En voor workshops als bloemschikken. Weer een braai- naai- en handwerkgroepje zou ook leuk zijn. Iets met toneel, zang en koren. Ook is het een mooie locatie voor het geven van modeshows met (bruids)kleding.

IMG_0171.JPG

Anita en haar man Geert zijn ruim een jaar druk in de weer geweest. Ze doen de verbouwing ook grotendeels zelf. De keuken is inmiddels helemaal klaar. Er is nieuwe verwarming aangebracht en vloerisolatie. Het bijgebouw wordt nog helemaal geïsoleerd inclusief het dak. Er komen nieuwe kozijnen in, een kleine zaal en 2 extra toiletten. Als laatste wordt ook de buitenkant aangepakt.

De kerkruimte zelf is helemaal klaar. Het interieur blijft zoals het hoort. Ook heel mooi is de blijvende functie als kerk voor het houden van periodieke kerkdiensten. Het lijkt Anita ook heel mooi om voor kerst een nachtmis te organiseren. Het is lang geleden dat er een mis heeft plaatsgevonden. Het Mignon orgel van Verschueren uit 1960 verkeerd in goede staat en wordt ook nog steeds gebruikt. Anita hoopt in september officieel te gaan openen.

img20151115_17362861a.jpg