Nieuws

Kindermiddag Bibliotheek Veendam met flessenpost



P1010015_3.jpg

Woensdag stond de kindermiddag in Bibliotheek Veendam in het teken van zeevaart. En waren de kinderen aan de slag gegaan met flessenpost voor het versturen van een brief of tekening. De Flessenpost Kindermiddag was georganiseerd in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum in het kader van de tentoonstelling 'Voortvarende vrouwen' dat tot en met 17 mei verlengt is.

IMG_0015.JPG

Expositie Voortvarende vrouwen
De tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum verteld het bijzondere verhaal over deze Voortvarende Vrouwen tijdens de ongekende bloeitijd van de Veenkoloniale zeevaart. Meer dan 60% van de Nederlandse vloot kwam uit plaatsen als Oude- en Nieuwe Pekela, Sappemeer, Veendam en Wildervank. Varende op relatief kleine zeilschepen bevoeren ze de wereldzeeën. De stuurmans-en kapiteinsvrouwen gingen mee en stonden aan boord hun mannetje.

IMG_0023.JPG

Help, ik zink
Een gezamenlijk Kindermiddag met het Veenkoloniaal Museum wordt af en toe meer georganiseerd. Het museum had voor het maken van de flessenpost flessen in allerlei soorten en vormen beschikbaar gesteld. Met een brief of tekening hebben de kinderen hun eigen flessenpost gemaakt. De teksten varieerden van “help ik zink, de boot is lek”, en enkel “HELP” tot een geheime boodschap met alleen een cryptische omschrijving. Het vastzitten op een onbewoond eiland stond met stip bovenaan.

IMG_0010.JPG

Creaties
In de flessen werden niet enkel briefjes of tekeningen toegevoegd. Maar vanbinnen ook versierd met strandzand, schelpen en papieren bootjes. En rondom aan de buitenkant versierd met schelpen. Het was leuk om te zien dat ieder kind zijn eigen creativiteit heeft. Er werd water in een liggende fles gedaan waarop kleine papieren bootjes konden drijven. De kinderen mochten hun eigen creaties meenemen naar huis.

Er waren veel deelnemers op de flessenpost kindermiddag afgekomen. Bibliothecaris Jolanda Robben had vooraf al verwacht dat er van de vijftig flessen maar weinig over zou blijven.

IMG_0031.JPG

Dounea en Myrthe (allebei 10) zijn vriendinnen en klasgenootjes. Ze hadden als ‘Voortvarende Meiden’ allebei schipbreuk geleden. De een met een schatkaart in de fles en de andere met schelpen naast de post. Maar samen staan ze sterk. Overigens komen ze vaak naar de Kindermiddagen in de bieb.

IMG_0020.jpg