Nieuws

Stichting TAAI Lancering voor landelijk goed doel
ook in VeendamIMG_0018.jpg

Zaterdagavond heeft in Rotterdam de geboorte van een nieuwe stichting plaatsgevonden. Tegelijkertijd hebben in heel Nederland plaatselijke ambassadeurs van de Stichting TAAI in horecagelegenheden armbandjes uitgereikt met de tekst, ‘Ik omarm TAAI tot CF te genezen is’.

Ook bij Parkzicht in Veendam was de muziek rond de klok van 21:30 uur even uitgegaan en mocht de plaatselijke ambassadeur Maikel-Owen van Deest aandacht vragen voor de nieuwe stichting. Stichting TAAI wil zich inzetten om binnen 5 jaar HET medicijn gevonden te hebben tegen CF, oftewel Cystic Fibrosis of Taaislijmziekte.

IMG_0023.jpg

CF is een onzichtbare en ongeneeslijke ziekte die vooral de longen en spijsverteringsorganen aantast. Een levensverwachting van 40-45 jaar is waar 1.500 CF-patiënten in Nederland het op dit moment mee mogen doen. De stichting wil zich met hart en ziel inzetten om de doelstelling “betere behandeling en uiteindelijk genezing van CF” te bereiken. De ziekte is erfelijk en aangeboren.

Na afloop heeft musicalspeler Maikel-Owen van Deest, samen met zijn medevrijwilligers Bjorn Lohof en Bram Stoel, beschuit met muisjes rondgedeeld om de geboorte van de stichting te vieren. Voor Bjorn is het vanuit familie ook uit persoonlijke betrokkenheid.

IMG_0027.jpg

De drie vrijwilligers zijn ook nog naar twee horecagelegenheden in Groningen geweest. Iedere ambassadeur in het land heeft zijn eigen gebied. Maikel-Owen was door de stichting zelf gevraagd of hij ambassadeur wilde zijn. “Het is eigenlijk een kleine moeite om op deze manier iets te kunnen betekenen in de maatschappij.”

Horecabezoekers werden ook gevraagd om de actie, net als de ambassadeurs zelf, op sociale media te gaan delen. Bekende Nederlanders als ambassadeur hebben hetzelfde gedaan. Van Yes-R, Lil Kleine en Liza Sips tot Leroy Fer, Humberto Tan, Yvonne Jaspers, Xander de Buisonjé tot aan Jan Peter Balkenende. De stichting-taai armbandjes zijn te koop via de website www.stichtingtaai.nl/bandje.

IMG_0039.jpg

Nog voor het online zetten van de website was er al bijna 60.000 euro ingezameld. Maikel-Owen: “Wij vinden dat deze stichting een steuntje in de rug verdiend. Daarom doen we dit met z’n drieën. Voor wetenschappelijk onderzoek is veel geld nodig. Er is best wel al onderzoek gedaan, maar dat is nog lang niet genoeg.”

IMG_0015.jpg