Nieuws

Winkler Prins Harmonie geeft concert in kerstsfeer



WPH kerst.jpg

In aanloop naar de kerstdagen organiseert de Winkler Prins Harmonie traditiegetrouw weer een concert in kerstsfeer. Op zondag 15 december is Gruno's Postharmonie uit de stad Groningen gastorkest. Oftewel: WPH ontvangt GPH!

Gruno’s Postharmonie bestaat sinds 1911 en is al bijna 110 jaar toonaangevend in de Groningse muziekwereld. Het orkest staat onder leiding van dirigent Peter Kleine Schaars, in de afgelopen periode chef-dirigent van meerdere militaire beroepsorkesten (Marinierskapel, Nationaal Politieorkest en op het moment Orkest Koninklijke Marechaussee). Het orkest speelt als enige harmonieorkest uit de provincie in de hoogste amateurafdeling, de 1e divisie. Afgelopen oktober werd deze status bevestigd door 86,25 punten te behalen.

Gruno’s Postharmonie werd opgericht als personeelsvereniging van PTT Post. Met de veranderingen in het postbedrijf gedurende afgelopen decennia veranderde ook de status van Gruno’s Postharmonie. De vereniging is al jarenlang geen personeelsvereniging meer. Toch is de band met Post NL gebleven. Dit komt terug in de kleuren van het uniform en optredens als muzikaal visitekaartje namens het bedrijf.

GPH foto.JPG

De verbondenheid van Gruno’s Postharmonie met de stad Groningen is groot. Zo speelt de vereniging al vanaf 1946 een belangrijke rol bij de jaarlijkse provinciale dodenherdenking. Ook bij feestelijke gelegenheden treedt de Postharmonie regelmatig op namens Stad of Provincie Groningen. Zo mocht het orkest de provincie Groningen vertegenwoordigen tijdens het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Maxima in de Amsterdam ArenA (2002) en tijdens de heropening van het Rijksmuseum (2013). In 2015, 2016 en 2017  speelde de Postharmonie, als een van de drie burgerkorpsen, tijdens het Koninklijk defilé van de Nederlandse Veteranen dag in Den Haag.

De Winkler Prins Harmonie is het schoolorkest van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Het bestaat uit leerlingen, oud-leerlingen, personeelsleden en oud-personeelsleden van de school. Het jongste lid is 11 jaar oud, het oudste is de 70 gepasseerd. 

Blaasinstrumenten vormen de grootste groep binnen het orkest: piccolo, dwarsfluiten, klarinetten, saxofoons, trompetten, hoorns, trombones, euphoniums en tuba’s. De slagwerksectie bestaat uit drums, pauken, mallets en percussie-instrumenten. Het orkest staat sinds 1994 onder leiding van Jack Horst, die bij de oprichting in 1977 als leerling in het orkest speelde. 

De WPH heeft diverse buitenlandse concertreizen gemaakt. Ter gelegenheid van het 25- en 40-jarig bestaan bracht het orkest een bezoek aan Canada. In het afgelopen voorjaar waren de Veendammer muzikanten nog in Liberec, Tsjechië. Ook België, Duitsland, Zwitserland en Hongarije werden met een muzikaal bezoek vereerd. Het orkest biedt ook regelmatig onderdak aan uitwisselingsstudenten. Dit jaar is een klarinettiste uit Italië te gast. Zo maken de muzikanten kennis met andere culturen. 

De orkesten verzorgen elk een deel van het programma. Voor de pauze speelt GPH. U kunt o.a. genieten van een selectie uit Mary Poppins. Na de pauze serveert de WPH ondermeer een muzikaal Italiaans viergangen(kerst)diner. De titel ‘concert in kerstsfeer’ geeft al aan dat er niet uitsluitend kerstmuziek zal worden gespeeld. Tijdens de finale van het concert spelen de orkesten gezamenlijk, waardoor u kunt genieten van een orkest van ruim honderd muzikanten.

Plaats van handeling is recreatieruimte Binnenwoel van de Winkler Prins aan de Raadsgildenlaan in Veendam.

De toegangsprijs is € 4, waarbij een kopje koffie of thee is inbegrepen. De zaal gaat om 15.00 uur open, waarna het concert om 15.30 uur begint.