Sport

Bram Vazel lid van verdienste Oldambt en Veenkoloniën



Bram Vazel 9-4-18A.jpg

Op de algemene ledenvergadering van de scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën op maandag 9 april in het clubgebouw De Neutrale Hoek in Wildervank werd Bram Vazel uit Veendam benoemd tot Lid van Verdienste. De 64- jarige Vazel was in 2017 bovendien 40 jaar lid van de COVS waarvoor hij ook een onderscheiding ontving. Bram Vazel is nog volop actief. Hij fluit zelf niet meer maar hij bekleedt meerdere functies binnen de KNVB, zowel voor het veldvoetbal als voor het zaalvoetbal. Zowel op doordeweekse avonden als in het weekeinde is Bram heel veel op pad om scheidsrechters te rapporteren of te begeleiden. Hij is zelf rapporteur maar ook coördinator van de zaalvoetbalrapporteurs. Hij controleert ook verenigingen op het naleven van de regels rondom het veld en in de kantine. Binnen de scheidsrechtersvereniging is Bram een prominent lid van de trainingsgroep. Hij valt eventueel in als trainer, hij beheert het lief en leed- potje en hij organiseert alternatieve activiteiten voor de groep. In zijn jonge jaren was Bram Vazel een zeer verdienstelijk scheidsrechter. Hij floot vele derby’s in de regio en voelde de wedstrijden altijd goed aan. In 1988 kreeg hij zelfs landelijke bekendheid toen hij als scheidsrechter bij VKW- Nieuw Buinen twee vechtende spelers uit elkaar sloeg. Zijn rapportcijfer was een 8,6. Een 9.0 was het hoogst haalbaar. Maar vechtende arbiters mocht geen nieuwe trend worden, aldus de media toentertijd. Bram Vazel maakte als penningmeester ook een aantal jaren deel uit van het bestuur van Veendam en Omstreken (nu Oldambt en Veenkoloniën) was ook jarenlang penningmeester van COVS Noord. Bram Vazel was zeer verguld met zijn benoeming.

Behalve Bram Vazel werden nog een aantal leden gehuldigd. Wijndelt Bunt (75) uit Winschoten is dit jaar zowel 40 jaar lid van de COVS als van de KNVB. Tot een paar jaar geleden was hij nog actief maar moest om gezondheidsredenen stoppen met zijn hobby. Harm Kuper (76) werd thuis in Vlagtwedde gehuldigd door Jannie en Henk Potze omdat hij na een ernstig ongeluk beperkt mobiel is. Kuper is dit jaar ook 40 jaar COVS- lid. Hij was niet alleen een verdienstelijk scheidsrechter maar kende de spelregels op zijn duimpje. In 1977 werd hij met zijn team zelfs Nederlands kampioen. Harm Kuper behoorde ook tot de vaste kern bij de bouw van het clubgebouw in 1992. Secretaris Jan Eelssema (60) uit Scheemda was verleden jaar 25 jaar COVS- lid. Eelssema was ook secretaris van het voormalige COVS Oost Groningen. Daarnaast is Eelssema nog steeds secretaris van Oldambtster Boys en vervult ook nog een aantal functies binnen de KNVB. Eelssema was ook jarenlang betrokken bij het Indoorsoccer in Winschoten.

Dick Bierma uit Wagenborgen werd gehuldigd als kampioen van de interne spelregelcompetitie 2017. De niet aanwezige Klaas Krol, ook uit Wagenborgen, werd benoemd tot lid van het jaar 2017. Dan was er een bestuurswisseling. Voorzitter Aaldrik Draadjer uit Meeden had eerder al een stapje terug moeten doen vanwege fysieke problemen. Zijn taak werd waargenomen door Roelf Koops uit Siddeburen, die nu definitief werd benoemd tot voorzitter. Aaldrik zat sinds 2011 in het bestuur, een jaar later werd hij voorzitter. Ook bestuurslid Gerlof Gils uit Winschoten trad af; hij heeft te weinig tijd om zijn taken goed uit te voeren. Remco van der Wal uit Veendam werd benoemd tot nieuw bestuurslid; met zijn 28 jaar brengt hij jeugdig elan in het bestuur. De nieuwbakken voorzitter Roelf Koops bedankte de beide aftredende bestuursleden voor hun inzet en mocht daarna gelijk de al eerder genoemde huldigingen verrichten.