Nieuws

Veendammer politici op campagnepad
voor gemeenteraads verkiezingenIMG_0068.JPG

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn weer van start gegaan. In het centrum deden GroenLinks, Christen-Unie, D66, VVD, Gemeentebelangen, CDA en PvdA hun best om kiezers voor zich te kiezen. Bij een aantal partijen liggen de standpunten eigenlijk redelijk dicht bij elkaar. Bij andere kwesties zijn de verschillen in de partijstandpunten heel duidelijk. De lokale politici droegen de partijstandpunten uit om mensen te overtuigen.

Een partij kan het verschil gaan maken. Voor de kiezer is het eigenlijk tegen elkaar afstrepen, en zelf kiezen wat het beste aansluit. Het is wel meer dan eens gebleken dat mensen het liefst niet al te veel moeite doen om kennis te nemen van de partijstandpunten.

IMG_0102.JPG

Voor D66 heeft het onderwijs topprioriteit. De gemeente gaat over de faciliteiten, en de partij vindt het van belang dat dit goed voor elkaar is. Bij de zorg is het belangrijk om in te zetten op preventie. D66 experimenteert met duurzame vormen van zorg. Bij Compaen is het project ‘Samen oud’ gedraaid. Waarbij ouderen samen in beweging komen en de strijd aangaan tegen eenzaamheid. Omdat het invloed heeft op het welzijn van ouderen en daarmee inzet van duurdere zorg kan worden voorkomen.

Gemeentebelangen is ook voor een heel goede zorg. Maar is er ook voor om zorggelden van het ministerie te besteden aan zorg. Dat wat aan zorg is besteed doen toekomen, en niet meer zoals andere partijen wel willen.

IMG_0007.JPG

De PvdA had 40.000 euro, dat overgehouden is, liever aan de zorg gezien. Bijvoorbeeld voor projecten in de wijkverpleging die het ook met het budget van het rijk moeten doen. Halverwege het jaar komen die projecten stil te staan omdat er geen geld meer voor is. Het geld wordt bestemd als toevoeging voor de pleinen en fonteinen. De partij had tijdens de campagne hun voorman Lodewijk Asscher op bezoek en was met mensen op straat in gesprek. In Huize Sint Franciscus had hij met bewoners en werknemers gesproken over hoe de zorg is ingericht.  

De VVD wil een financieel gezonde gemeente. En een zelfstandig gemeente Veendam, voorlopig geen fusie. De VVD wil graag dat iedereen aan het werk is. En dat er ook werkgelegenheid is en blijft.

IMG_0028.JPG

Gemeentebelangen vindt ook dat Veendam zelfstandig moet blijven. De gemeente heeft het financieel goed op orde en is zelfstandig sterk genoeg. Veendam is ook niet overruled door een naastgelegen grotere gemeente. De partij wil zich veel gaan inzetten op werkgelegenheid. En veel gaan faciliteren in het industrieterrein Dallen 2. Van bedrijven van buiten die zich er willen vestigen is er veel belangstelling voor.

ChristenUnie vindt dat, hoewel voorlopig financieel en bestuurlijk sterk genoeg, er toch gekeken moet worden naar samenwerking met andere gemeenten. Wanneer de provincie Groningen heringedeeld is zal wat inwonertal betreft de gemeente Veendam één van de kleinere gemeenten zijn. De partij is nieuwsgierig naar welke verbindingen er in de toekomst mogelijk zullen zijn met andere gemeenten.

IMG_0093.JPG

Net als D66 en Gemeentebelangen wil de VVD heel graag het centrum een facelift geven. Dat is ook het verzoek geweest van de ondernemersverenigingen. Een fatsoenlijk stadscentrum trekt ondernemers. Het maakt een plaats gezelliger en aantrekkelijker.

GroenLinks staat voor meer werk door te investeren in de banen van de toekomst. Een schone economie zorgt voor banen en nieuwe activiteiten. Mensen moeten ook volop de kans krijgen om bij initiatieven volwaardig partner te zijn, en iedereen daarmee profijt heeft van een initiatief.

IMG_0113.JPG

Het CDA had ervoor gekozen om vanuit een leegstand winkelpand campagne te gaan voeren. De partij wil naar Noord Nederland en Europa de eigen lokale en regionale economie en werkgelegenheid versterken. En zich daarbij richten op zowel bedrijven als op de agrarische sector.

Tegelijk voelt de partij zich ook geroepen tot zorg voor het behoud van grondstoffen, de natuur en cultuur. De aarde is geërfd van onze (voor)ouders en te leen van onze nakomelingen.

Voor meer partijpunten zijn de websites van de partijen te bezoeken.


 
Fotoalbum: