Nieuws

Zondag 6 mei grootse vlootschouw in en om Veendam



_DSC9733.jpg

Tekst Hans van Noort

Amsterdam heeft zijn Sail Amsterdam, Delfzijl - de Delfsail en een stadje als Dokkum zelfs Admiraliteitsdagen. In verschillende steden aan het water worden havendagen of grachtenfestivals georganiseerd. En Veendam, wat heeft Veendam als veenkoloniale - én Oostzeescheepvaartstad van weleer op maritiem gebied? Niet zoveel eigenlijk! Maar daar komt binnenkort verandering in…
In het kader van SamenLoop voor Hoop Oldambt, een 24-uurs estafetteloop voor het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) - de strijd tegen kanker, zijn de initiatiefnemers op het idee gekomen om ook in Veendam iets te organiseren. Dit wordt géén wandeltocht of estafette, maar een maritiem evenement. Veendam/Wildervank heeft iets unieks uit het verleden. Twee vaarwegen parallel aan elkaar nl. het Ooster- en het Westerdiep. In de tijd van de vervening zijn deze waterwegen met het handje gegraven, nergens in Nederland is dit te vinden, behalve dan hier. Waaruit bestaat deze happening? Het wordt een rondvaart. Ik zie dat u uw neus al ophaalt. Een rondvaart door Veendam? Vergist u niet, dit wordt een fantastisch spektakel.

De tocht der tochten
Op zondag 6 mei vertrekt er om 09.30 uur een rondvaartboot van Partyships&Trips Midlaren met maximaal 40 opvarenden o.l.v. schipper Roos Rentink van de Molenstreek (de vroegere haven) richting Bareveld. Rond 12.00 uur staat bij Huize Bareveld de lunch gereed. Onderweg zijn er bij de schudsluizen - Midden verlaat en het Batje- of Bovenwildervanksterverlaat - muzikale optredens. Bij Huize Bareveld is livemuziek van Henk en Bert met een speciaal voor deze gebeurtenis geschreven programma. Na een uurtje vertrekt de rondvaartboot weer, dan richting Kielwinderweer. Als reisleider heeft de organisatie de wethouder Harry Dijkstra van de gemeente Aa en Hunze weten te strikken. Hij zal een stukje geschiedenis vertellen over het landschap dat doorkruist wordt. Het geheel wordt opgeluisterd door livemuziek. Henk Schaart Henk is reisleider in Veendam.

Via Westerdiepsterdallenkanaal gaat de reis naar het Langeboschemeer - vanaf het water is de stadsuitbreiding van Veendam/Wildervank fraai te zien en rond 16.30 uur meert de rondvaartboot af in de buurt van het gebouw van de scouting. De opvarenden worden met de Eerste Wildervankster Paardentram naar de Borgerswoldhoeve gebracht. Of het nog niet genoeg is volgt daar een warm- en koud buffet waarbij een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door singer-songwriter Ralph Eisses. Na afloop brengt de paardentram de deelnemers terug naar het stukje Veendam, waar vroeger Veenlust gevestigd was (de opstapplaats dus). De boot is inmiddels volgeboekt! Deze schepelingen betalen €52,50 voor deze dag. Alle inleggelden zijn voor het KWF.

Maar er is nog meer
Op zaterdag 5 mei moet de rondvaartboot uit Midlaren komen. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen heeft de organisatie het volgende bedacht. De boot vertrekt om 11.00 uur bij De Bloemert in Midlaren en vaart dan het eerste traject tot Annerveenschekanaal. Met de bus wordt men teruggebracht naar de Bloemert. Een werkelijk fantastische route dwars door de Drentse – en Groningse veenkoloniën. Het 2e traject Annerveenschekanaal – Veendam is als volgt geregeld: Een bus vertrekt om 13.00 uur van de parkeerplaats van de oude Aldi locatie (Hazepad/Molenstreek) en rijdt naar Annerveenschekanaal. Daar stappen de passagiers over in de boot. Deze vaart het laatste stuk naar Veendam. Per traject wordt € 20,00 p.p. in rekening gebracht. Dit is inclusief de busreis. De helft van deze bedragen gaat naar het KWF

We zijn er nog niet
Zondags is het de bedoeling om met een ware vloot - jachten en boten in konvooi vanuit de haven in Veendam door het Oosterdiep richting Bareveld te varen. Organisator Bart Kloosterhuis glimlachend: “Wat zou het geweldig zijn als een uur lang alle (bijna alle) bruggen over het Oosterdiep geopend zijn om er de grote bonte stoet gedrapeerde vaartuigen, voor het goede doel, naar Bareveld door te laten. Met alle belangstellenden langs de kades en straten, die natuurlijk de vlaggen hebben uitgestoken en voor opluistering zorgen, wordt het een heuse vlootschouw. Een mooiere opening van het vaar- en watersportseizoen bestaat niet.” Het meevaren in het konvooi kost p.p. € 15,00 inclusief de lunch in Huize Bareveld. Sommigen willen misschien ook aan het warm- en koud buffet aanschuiven, ook dat kan. Het kost € 20,00 extra p.p. De helft van deze bedragen gaat naar het KWF kan weg is naar boven verplaatst.

Sponsoring
Zo’n evenement kost veel geld. Om zoveel mogelijk richting het KWF (SamenLoop voor Hoop) te laten vloeien zijn sponsoren aangeschreven. Gelukkig hebben velen zich bereid getoond het goede doel te ondersteunen. We noemen toch een aantal namen: VIB Netwerken, EnergieStock, Enexis, Nedmag B.V., Giezen Metaal, Zechsal, Oldenburger Fritom, Watersportbedrijf Vertrouwen, Hans Brons, Ganze Fietsen – Hoogezand, Ruitersport Veendam, Daleman en de Jong, Ondernemersvereniging Wildervank, De Borgerswoldhoeve en Huize Bareveld. Dank aan alle sponsoren. Zonder hen is het onmogelijk zo’n vlootschouw te organiseren.

Organisatie
Een naam hebben we al genoemd - Bart Kloosterhuis, Veendammer van het jaar 2007 en wereldberoemd in de veenkoloniën van Radio Parkstad en Lokaal TV Veendam. Twintig jaar was hij het gezicht van Veendam en heeft hij zich voor deze vorm van nieuwsgaring ingezet én hoe! Hij heeft het initiatief met zijn team genomen.

Een trieste aanleiding overigens.
Bart en zijn vrouw Jantje verloren in 2016 hun dochter Lyandra aan die vreselijke ziekte: kanker. Samen met anderen zoals Wouter, de man van Lyandra, evenals goede vriendinnen van haar Hetty en Sinetta en nog 60 anderen vormen zij het Team Lovely. Door middel van allerlei actie proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. De rondvaart is er één van. Enkele weken voor Pasen hebben ze paaseitjes verkocht, weer zo’n initiatief. Met het Lovely team doen ze mee aan de SamenLoop voor Hoop Oldambt. Op 2 en 3 juni lopen ze een 24-uurs estafette en brengen dan figuurlijk een grote zak geld mee - de opbrengst van alle acties die ze hebben gehouden.

De start is bij de Wilgenborg in Blauwe Stad. Zie: www.samenloopvoorhoop.nl/oldambt

“Eerst richten we ons op de vlootschouw van 6 mei,” aldus Bart Kloosterhuis. Hopelijk hebben we mooi weer, maar dat is niet het belangrijkste. De strijd tegen kanker, daar draait het om.”

Wij wensen de organisatie heel veel succes bij dit evenement.

Meevaren?
Mail: bartjemail@netvisit.nl
Of bel: 0598.612751