Overslaan en naar de inhoud gaan

Volksverhalen in Doe Museum Veendam

Door op maandag, 29 januari, 2018 - 12:25

Sappe de Pachtinner.jpg


De filmzaal van het Doe Museum is totaal verbouwd. Er zijn tien kasten geplaatst en daarin spelen zich tien spannende volksverhalen af van het project Spinbarg. Zie hoe de arme boerenknecht Harm een stuk van het doodskleed van een huilend ‘wit wief’ afknipt en daardoor in eeuwige voorspoed leeft. Hoor hoe Sappe de kwaadaardige pachtinner voor eeuwig verdwijnt in een moerasplas, waarna deze plas aaneenvloeit met andere plassen tot het Sappemeer. En wat te denken van de religieuze wonderen: Dat de prediker Liudger niet geofferd is in de regenput, maar door een buurvrouw wordt gered, hoe een kaars in het klooster Jesse bij Haren niet gedoofd kan worden en hoe Bedum uitgroeit tot een pelgrimsoord vanwege de wonderen die plaatsvinden in de Walfriduskerk. Hoe er in een regenton in Termunten een haring zwemt als voorteken van een grote stormvloed.

Ook is de nieuwe film van het waterschap Hunze en Aa’s te zien. Het waterschap steunde de komst van Spinbarg naar het Doe Museum.

De film, animaties en tekeningen zijn gemaakt door filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Groningen en omgeving.

In de zomer van 2017 waren de verhalen te beluisteren op de ‘Spitse Praam’ de Familietrouw. Dit schip is eigendom van het Veenkoloniaal museum. Dus niet aan boord geweest? Dit is de kans om alsnog te komen genieten.
Spinbarg blijft in het Doe Museum tot en met 31 mei 2018.

De kunst van het doen
De andere exposities in het Doe Museum van dit moment zijn: Meer dan een selfie van Saskia Wagenvoort, een foto-expositie waarbij bezoekers aan de Doe tafel gaan knutselen om vervolgens in de fotostudio een top selfie te maken. Catawiki Offline met prachtig werk van onder andere Warhol, Picasso, Karel Appel, David Hockney, Margot Brekelmans en Chagall. Bij al deze werken is een tekenopdracht voor twaalfplussers gemaakt.

200 Greatest Paintings met prints van de beroemdste schilderijen ter wereld. Een verrassende Lego-expositie en photocollographies van Van Gogh. Speurtochten voor jonge en oudere kinderen maken het aanbod compleet.