Nieuws

Unieke uitvoering orgelwerk componist Messiaen
in de Grote Kerk in Wildervank



messiaen.jpg

Op vrijdag 15 december, om 20:00 uur, zal organist Henk de Vries het grootschalige orgelwerk “La Nativité du Seigneur” (De geboorte van de Heer) integraal uitvoeren op het Walcker-orgel van de Grote Kerk te Wildervank. Voorafgaand aan het concert is er een toelichting op het programma, deze begint om 19:00 uur. Het verdient de aanbeveling om deze toelichting bij te wonen zodat de bedoeling van Messiaen met zijn muzikale meditaties duidelijk wordt.

Orgel en componist
De combinatie van de muziek van Messiaen, o.a. winnaar van de Erasmusprijs, en het Walcker-orgel is een goede omdat Messiaen naast harmonie en ritme ook veel klankkleuren gebruikt om zijn muzikale ideeën over te brengen. De mogelijkheden van het Walcker-orgel zijn zodanig dat dit één van de weinige orgels in de provincie Groningen is waarop een dergelijke uitvoering kan plaatsvinden. Vanwege het feit dat het orgel maar twee klavieren heeft is het kiezen van de juiste registraties, samen met speelhulpen zoals de vrije combinatie, een behoorlijke klus. Het resultaat zal voor de luisteraar echter een bijzondere ervaring worden, Messiaen is tenslotte een moderne componist waarvan we niet vaak iets te horen krijgen.

Henk_1.jpeg

Olivier Messiaen
Olivier Messiaen (Avignon, 10 december 1908 – Parijs, 27 april 1992) was een Frans componist, organist en pianist. Hij is een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw, wiens onconventionele werk sterk beïnvloed is door de rooms-katholieke geloofsleer.

Zijn grootste inspiratiebron was de schoonheid van Gods schepping en dan met name het gezang van de vogels. Messiaen ontwikkelde een persoonlijke muzikale taal, hierin zijn vooral melodische en ritmische vernieuwingen te onderscheiden. Dit zal voor de gemiddelde orgelconcertbezoeker wel even wennen zijn.

La Nativité du Seigneur
Olivier Messiaen schreef La Nativité du Seigneur in 1935 op 27-jarige leeftijd. Hij verbleef op dat moment in Grenoble en vond, met name voor het vierde en het laatste deel, veel inspiratie in het berglandschap dat hem daar omringde Het is zijn eerste grote werk waarin alle kenmerken van Messiaens eerste scheppingsperiode aanwezig zijn. Voor elk van de negen delen wordt er een theologische gedachten verwoord. De eerste uitvoering van La Nativité du Seigneur vond plaats in Parijs, op 27 februari 1936 op het orgel van de Sainte-Trinité, in een gezamenlijke uitvoering door Daniel Lesur, Jean Langlais en Jean-Jacques Grünenwald.

Het is een grootschalig orgelwerk over Kerstmis; het omvat negen delen en duurt rond 55 minuten. Het geheel bestaat uit negen meditaties voor orgel:

  • I. La Vierge et l’Enfant (De Maagd en het Kind)
  • Il Les bergers (De herders)
  • Ill. Desseins éternels (Eeuwige bestemming)
  • IV. Le Verbe (Het Woord)
  • V. Les enfants de Dieu (De kinderen van God)
  • VI. Les anges (De engelen)
  • VII. Jésus accepte la souffrance (Jezus accepteert het lijden)
  • VIII. Les mages (De wijzen)
  • IX. Dieu parmi nous (God temidden van ons)

Messiaen geeft aan dat hij in dit werk in de eerste plaats zocht ‘naar emotie en oprechtheid, maar op duidelijke en heldere wijze overgebracht op de luisteraar’. In dit werk zijn Messiaens voorkeur voor lange muzikale lijnen en een aantal ongebruikelijke manuaal- en pedaalbehandelingen te horen. Ook beschrijft Messiaen de belangrijkste muzikaal-expressieve middelen die hij hier gebruikt.

Samen met de uitleg en daarna de beleving in de concertruimte waarin de klanken van het orgel ondersteund zullen worden met videobeelden zal dit een unieke ervaring worden.

Henk de Vries
Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, klavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Henk is als titulair organist en cantor verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek en de Jacobuskerk te Zeerijp. Hij is in 2014 benoemd als vaste orgeladviseur van de Martinikerk in Groningen, sinds 2016 is Henk ook werkzaam als kerkelijk organist bij de oecumenische Martinidiensten in dezelfde kerk. De muziek van Messiaen behoort tot zijn favorieten.

De toegangsprijs is 10 euro.
Toelichting door de concertgever: 19:00 uur.
Aanvang concert: 20:00 uur.
Tijdens de toelichting en na het concert is er gelegenheid om respectievelijk een kop koffie of een drankje te nuttigen.

Adres: Grote Kerk, Raadhuisstraat 8, 9648 JV Wildervank.

Meer informatie over organist en orgel zijn te vinden op de volgende websites: www.walckerwildervank.nl en www.henkdevries.info