Nieuws

Optimal Coffee in Veendam



_DSC2564.jpg

Tekst Hans van Noort
​Foto's Henk Gibcus

We worden op het verkeerde been gezet! Bij Coffee denken we dat het allemaal en alleen  om koffie draait. Het ligt bij Optimal Coffee, het bedrijf van Melvin Hesselink aan de Transportweg 40 Bedrijventerrein Tradepark, toch wel wat genuanceerder. Oh, maar Coffee is toch koffie?

Zeker, vandaar dat “verkeerde been.” In de showroom worden we gastvrij ontvangen door Melvin. Het gesprek vindt plaats onder het genot van, je raadt het al, een heerlijk kopje koffie.

Melvin, 35 jaar, start zijn loopbaan als vertegenwoordiger in dispensers – zeepautomaten en toilethygiëne. In 2010 gaat hij zelfstandig verder met een eigen bedrijf en blijft in dezelfde productgroep zijn handel aanbevelen. Langzamerhand komen er van allerlei producten bij zoals zoetwaren en koffie. De naam wordt dan Optimal Coffee. Februari van dit jaar neemt hij een firma over die grondstoffen voor softijs levert. Momenteel heeft zijn onderneming meer weg van een groothandel. Groothandel in wat?
Natuurlijk eerst alles wat met koffie te maken heeft.

_DSC2557.jpg

Verse koffiebonen voor het meest ultieme kopje koffie, espresso of cappuccino. Na heel veel testen en proeven hebben ze in overleg met de koffiebranders een melange samengesteld met als resultaat een heerlijk kopje koffie met een mooie crème laag. Fresh Brew gemalen koffie, speciaal ontwikkeld voor de snelle Fresh Brew zetmethode, waarbij een hoeveelheid koffie op een filter wordt gedeponeerd/gedoseerd en onder waterdruk een vers kopje koffie gezet.
Gevriesdroogde koffie, zéér sterke koffie, die ingevroren wordt tot een concentraat in fijne korrels. Binnen 8 seconden heb je wederom een lekker bakkie. Dat is de koffie. Maar… met deze grondstoffen heb je nog niets. Verschillende soorten Koffiemachines. Optimal Coffee is exclusief dealer van de merken Animo uit Assen en Jura koffiemachines. Het plaatsen en onderhoud heeft Melvin in eigen hand. De koffie moet ook nog ergens in – koffiebekertjes. Suiker, creamer en koffiemelk eventueel met eigen naam bedrukt, het hoort er allemaal bij. En wat te denken van een koekje bij de koffie? Een trommel vol of liever per stuk verpakt of heb je liever een stroopwafel, voor bijna alles is een oplossing te vinden. Waar koffie staat kunnen we met hetzelfde gemak thee of cacao invullen. Ook zijn er verscheidene mogelijkheden met/voor een private label. Uiteraard zijn hiervoor wel bepaalde voorwaarden.
Binnen het koffie-, thee- en/of cacaoassortiment is zeker ook aandacht voor duurzaam. De gewassen worden biologisch geteeld, de biodiversiteit wordt bevorderd en bij de duurzame soorten zijn kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen uit den boze. Verpakkingsmaterialen zijn biologisch afbreekbaar.

_DSC2560.jpg

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat hoog in het vaandel. De branderij ziet toe dat alléén grondstoffen worden betrokken van plantages waar arbeiders veilig kunnen werken tegen een acceptabel loon en onder goede secondaire arbeidsvoorwaarden.
Cup-a-soup automaten, koelwatermachines Aqua clear met van die grote petflessen van 18,9 liter zitten ook in het assortiment. Verder alles voor de bedrijfshygiëne, papier- en reinigingsproducten, frisdranken, zoetwaren en noem het maar op, staan op de bestellijsten.
Bovenstaande producten worden voornamelijk afgezet in bedrijven, instellingen en scholen. Onder bedrijven verstaan we bijvoorbeeld kapsalons, kwekerijen, sportscholen, dorpshuizen, bouwbedrijven, mode- c.q. kledingzaken en overal waar men shoppen tot funshoppen tracht te maken, maar ook bedrijven die voor hun personeel koffiecorners of kantines inrichten om het werk(sfeer) te veraangenamen.

_DSC2567.jpg

Dan alles op het gebied van softijs, maar liefst 250 artikelen staan in de computer. Frusco Frisiana is het merk dat Optimal Coffee in de sortering heeft. Zullen we er weer een paar uitlichten? Vloeibare of poedervormige ijsmixen en milkshakemixen in een grote range smaken en verpakkingen, ijswafels en hoorntjes groot, klein en in een grote hoeveelheid uitvoeringen, versieringen/garneringen zoals crunch choco, browniestukjes, butterscotch of caramel. Ook vloeibare dips in de smaken aardbei, banaan of smurfen. Fruitcocktails voor de ijscoupes, toppings in tig smaken, Tripple en ga zo maar door. IJsbekertjes, lepeltjes, bekertjes, verpakkingen in smakelijke kleuren en uitvoeringen bijna te veel om op te noemen behoort ook tot het totaal. Wat te denken van Squeezy? Dit is de nieuwste innovatie op ijsgebied van IJsmeester Nic van Frusco Frisiana. Het is een vrolijk vormgegeven en gebruiksvriendelijk knijpzakje dat aan de onderkant eenvoudig is te vullen met softijs, bovendien perfect afsluitbaar! Zo kunnen de allerjongsten zonder geknoei smullen van een lekker soft ijsje! Uiteraard zijn de ijsmeesters ook bezig met biologische producten, niet alleen op gebied van ijsmixen, maar ook wat betreft verpakkingen en biologisch afbreekbare ijslepels. “Met de Brizzle proef je helemaal de sensatie,” schrijven ze in de brochure.“ De klant kan zich helemaal uitleven in de lekkerste en verrassendste smaakcombinaties met speciale toppings, fruit, chocolade en nootjes.” Niets schijnt te gek te zijn. Er is zelfs een werkwoord voor bedacht namelijk Brizzlen… Je zult begrijpen aan 250 artikelen zit je zo maar op deze manier.

_DSC2575.jpg

IJsproducten en -grondstoffen vinden hun weg richting consument via cafetaria’s, snackbars, sportkantines en ijssalons. Melvin: “Het is een schitterende aanvulling op ons bestaande productassortiment. We komen bij veel nieuwe bedrijven binnen, die mogelijk ook onze andere artikelen willen gaan afnemen. Ons klantenbestand bevindt zich voornamelijk in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. De bestellingen worden veelal telefonisch, mail of via een app doorgegeven. Alle artikelen hebben een unieke code, waardoor we die gemakkelijk met de computer kunnen verwerken en factureren.“

_DSC2583.jpg

Terug naar de koffie.
Alléén in Noorwegen en Finland drinken ze op jaarbasis meer koffie dan in Nederland. Wij zitten gemiddeld op 1,84 koppen koffie per dag. Omgerekend is dat ongeveer 6,7 kg gemalen koffie per jaar! Met thee moeten we veel voornamelijk oosterse landen voor laten gaan. Qua cacao is het lastig te zeggen, want die handel wordt weergegeven in chocolade.

Optimal Coffee is dus meer dan alleen koffie.
We staan weer met beide benen op de grond en weten dat Optimal Coffee eigenlijk een soort groothandel is met allerlei producten en grondstoffen onder die naam. Het kopje koffie dat ze er schenken aan relaties is het visitekaartje voor het bedrijf. Een perfect kaartje overigens…

_DSC2588.jpg

Wij wensen Melvin Hesselink veel succes voor de toekomst.
Voor meer informatie: bovenstaand genoemd adres of www.optimalcoffee.nl