Oud Veendam

Beneden Oosterdiep, deel 2



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Deze foto geeft prachtig weer hoe de situatie was vlak voor dat men over ging tot demping. De ophaalbrug is halverwege de jaren zestig gebouwd ter vervanging van de basculebrug die na de oorlog de vernielde brug verving. Het zou toch uniek zijn als men de situatie van nu terug zou kunnen draaien maar het zal wel altijd een droom blijven.

Een werkelijk prachtige foto waar de nostalgie vanaf spat. Het mooie oude brugwachtershuisje is reeds lang verdwenen en ook de het water en de brug zal men nu niet meer aantreffen.

Deze foto genomen vanaf de stationsbrug geeft een mooi overzicht in de richting van het Ben. Oosterdiep. Het winkelpand aan de linkerzijde behoorde ooit toe aan slager Bendik. Dit pand is na de oorlog vervangen door nieuwbouw. De foto dateert van 1914 en bestaat het verkeer zoals men ziet voornamelijk uit fietsers en voetgangers.

Op deze foto een nog ruimer zicht op het diep in de richting van het Egypteneinde. Het Postkantoor werd gebouwd rond 1920 en verving het postkantoor dat zich eerst aan het Bocht Oosterdiep bevond.

Op deze foto een uniek zicht op de redelijk goed behouden villa van de vermaarde Veendammer familie van Heiningen Bosch De woning is aan de binnenzijde uniek behouden gebleven. Dit komt doordat, hoe gek het ook klinkt, de laatste bewoner nauwelijks onderhoud pleegde aan de woning waardoor alles bij het oude bleef. Door de demping en verlies van de nodige ornamenten aan de buitenzijde heeft het pand veel van zijn rijke uitstraling verloren.

Deze foto toont een ruim overzicht van het kanaal in de richting van het centrum. Het betreft een foto uit 1913 en het is vooral de paardentram die de foto een historisch uitstraling geeft. Het vijfde pand verdween voor de doorbraak van de van Beresteynstraat.