Oud Veendam

Bocht Oosterdiep, deel 3Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Deze foto uit 1905 laat het Bocht Oosterdiep zien zoals men dat destijds kon zien als men op de Sarabrug stond. De klapbrug op de achtergrond is de Veenlustbrug. Het straatbeeld werd destijds nog niet bepaald door het autoverkeer.

Hier ziet men de hoek van Kerklaan met op de hoek de kledingwinkel van de familie Doornbosch. Ook op deze foto prachtige voorbeelden van de kleding die destijds gedragen werd.

Tussen het tweede en derde huis bevindt zich de ingang van de huidige Kerkstraat. Vanaf het huis aan de rechterzijde van de Kerklaan ging de naam Bocht Oosterdiep over in Postweg. In het tweede winkelpand bevonden zich ooit een wijnhandel, drogisterij en sigarenmagazijn. In het eerste pand bevond zich de boekhandel van dijkhuis. Let ook eens op het beurtschip op de voorgrond.

Deze foto van de boekhandel van Dijkhuis dateert uit 1936. Het winkelpand aan de linkerzijde zal later afgebroken worden en vervangen door nieuwbouw. Links ziet men de lindeboom die vroeger naast Veenlust stond.

Dat het vroeger een drukte van belang was in de veenkoloniale kanalen laat deze foto goed zien. Vele goederen werden vroeger per schip vervoerd en door het uitgebreide kanalenstelsel waren de meeste plaatsen per schip bereikbaar. Op dit kruispunt van waterwegen, hier kwam het Ommelanderwijk uit in het Ben. Oosterdiep, was het hier altijd een drukte van komende en gaande schepen. Vele winkels in de Kerklaan werden van hieruit bevoorraad. Het moet destijds een prachtig gezicht zijn geweest al deze drukte op het water.