Oud Veendam

Bocht Oosterdiep, deel 1



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Deze foto toont een straatbeeld rond de begin twintiger jaren. De weg is nog onverhard en in de weg zijn de rails van de paardentram zichtbaar. De klapbrug van destijds is nu de Julianabrug. Let ook eens op de klederdracht die destijds gedragen werd. Vooral de kinderkleding is prachtig.

Hierbij een foto uit de jaren twintig. De winkel rechts heeft oa. dienst gedaan als muziekwinkel, een zaak in galanterieën en als drukkerij. Het tweede pand behoorde toe aan dokter van Heuveln. Let ook hierbij eens op de kledij van de poserende mensen wat een mooi tijdsbeeld geeft van de kleding van toen.

Een mooie ingekleurde foto uit 1906 van de landszijde van het kanaal. Vele van deze oude huizen zijn nog steeds aanwezig en vormen met zijn allen een prachtig geheel.

Op deze foto een zeer bekend pand. Bij velen zal het bekend zijn als ‘De Veilige Bocht' van het Leger des Heils. Van oorsprong was dit de villa van Engbert Duintjer. Hij liet dit pand in 1903 bouwen op de plaats van het ouderlijk huis. Het pand, gebouwd in Jugendstil, had de bijnaam ‘Groot Engbert. Achter de villa bevond zich een grote tuin die later voor een groot deel werd geschonken aan de gemeente en maakt nu deel uit van het Julianapark.

Een prachtig straatbeeld aan het eind van de 19e eeuw van het Bocht Oosterdiep. Het kleine huisje aan de rechterzijde is het voormalige tolhuisje dat door inzet van de eigenaar behouden is gebleven. Het grote pand rechts is het voormalige postkantoor dat later naar de Postweg is verhuisd. Helaas zijn door verbouw vele van de oorspronkelijke ornamenten verdwenen en zou het uitdaging zijn het pand in oorspronkelijke staat terug te brengen. Het vijfde pand rechts is destijds afgebroken om plaats te maken voor de monumentale villa van Engbert Duintjer.

Hier ziet u een foto van het voormalige tolhek wat hoorde bij het tolhuisje dat nu nog steeds terug te vinden is aan het Bocht Oosterdiep. Deze foto dateert uit het begin van de vorige eeuw. De kapitale herenhuizen aan de linkerzijde vormden destijds nog een lang gestrekt geheel doch helaas zijn er door afbraak en brand gaten in gevallen. Let ook eens op het grote vrachtschip op de foto.