Oud Veendam

Het Stationspark



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@wanadoo.nl 


Het Stationspark behoort samen met het Plan Tusschendiepen tot de oudste uitbreidingen van de gemeente Veendam. De woningwet van 1901 verplichtte een gemeente met meer dan 10.000 inwoners tot het opstellen van een uitbreidingsplan om iets te doen aan de heersende woningnood. In 1907 besloot de gemeente tot het opstellen van zo'n uitbreidingsplan. Twee locaties kwamen daarvoor in beeld. Eén was het gebied Tusschendiepen en de andere was het gebied nabij het geplande station aan de lijn Zuidbroek-Stadskanaal.

De eerste bouwactiviteit die in het gebied plaatsvond was de bouw van de Landbouwwinterschool in 1908. In 1910 werd het station in gebruik genomen evenals de spoorlijn. In 1909 was reeds het nabijgelegen hotel Van Kreel gebouwd wachtend op de eerste bezoekers. Toch kwam de uitbreiding in het begin niet echt op gang. Het was bij het aantreden van toenmalig burgemeester Jhr. Mr. Dr. E.A. van Beresteijn in 1911 en de combinatie met wethouder U. Wilkens dat er vaart kwam in de verdere ontwikkeling van het Stationspark.

Onder hun leiding werd in 1912 begonnen met de verkoop van bouwkavels en werd er een nieuwe brug gebouwd die de Stationsstraat verbond met het Beneden Oosterdiep. In 1913 werden door woningbouwvereniging ‘Veendam' acht woningen gebouwd aan de Parklaan, later E.E. Stolperlaan.

Tevens werden er een serie dubbele middenstandswoningen gebouwd naar de hand van J. Stuivinga. Deze architect was bevriend met burgemeester van Beresteijn en in Veendam vinden we meerdere gebouwen die door hem zijn ontworpen. Rond 1930 was het gebied volgebouwd. De Stationsstraat werd een straat met allure die werd versterkt door de singel die in het midden van de rijbaan was gelegd. Aan de Stationsstraat vonden we onder andere de Landbouwhuishoudschool, een bankgebouw, en de Kamer van Koophandel. Iets achteraf aan het latere Pieter Sneeuwplein de Landbouwwinterschool.
In de wijk vinden we voornamelijk villa's en grote middenstandswoningen. Langs de E.E.Stolperlaan werden in de jaren tachtig nog een aantel nieuwbouwwoningen gebouwd.

Veel is er niet veranderd in het gebied. De karakteristieke singel in de Stationstraat is helaas verwijderd en de voormalige Landbouwhuishoudschool( later Huishoudschool) heeft nu de functie van sportschool. Het bekende hotel van Kreel werd helaas door brand verwoest in 1980. Het voormalige station van de NOLS wordt tegenwoordig gebruikt door de museumspoorlijn Star die met stoomtreinen rijdt op de voormalige lijn Veendam-Stadskanaal. Met een originele stoomtrein bestaat de mogelijkheid om een rit te maken over de historische spoorlijn met een lengte van 26km, de langste museumspoorlijn van Nederland.