Nieuws, Regio

Wereld Parkinson Dag:
“Mensen met parkinson moeten blijven bewegen”   



Parkinson 3.jpg

Harry Schipper (81) uit Veendam is parkinsonpatiënt. Wanneer hij op een ochtend uit bed wil stappen, merkt hij dat het hem niet lukt om overeind te komen. “Ik viel achterover op het bed en riep mijn vrouw. Ze pakte mijn handen stevig vast en probeerde me te helpen, maar ik viel steeds weer achterover. Ik zei dat er iets niet goed was en dat ze de dokter moest bellen.”  
 
Op advies van de neuroloog gaat Harry naar de internist. Er worden verschillende testen gedaan en daaruit blijkt dat hij een vorm van parkinson heeft. Harry wordt doorverwezen naar het behandelcentrum in Veenkade. Daar worden behandelprogramma’s op maat aangeboden voor mensen met parkinson. Per cliënt wordt gekeken naar wat hij kan en welke oefeningen goed zijn.  

Parkinson 2.jpg
 
Druiven en kippen 
“Twee keer per week heb ik fysiotherapie, want mensen met parkinson moeten blijven bewegen. Het vertraagt het achteruitgaan. We krijgen oefeningen waarmee we onze balans, coördinatie en kracht trainen. Daarnaast krijgen we looptrainingen en leren we spelenderwijs ons lichaam beter te bewegen. Op een groot tv-scherm verschijnen druiven en kippen die ik moet vangen. Ik dacht eerst: wat een flauwekul, maar ik ontdekte dat juist dit spel ervoor zorgt dat ik alle botten en spieren ik mijn lichaam beweeg.” 

Dans op Recept 
In Veenkade kunnen mensen met parkinson sinds kort deelnemen aan Dans op Recept. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat danslessen een gunstig effect hebben op het zelfvertrouwen, de kwaliteit van leven en de motorische symptomen van parkinson. “De docente is balletdanseres geweest. Ze brengt haar arm heel sierlijk omhoog waarna we haar moeten nadoen. Er wordt veel gelachen tijdens danstherapie." 
 
Lees het hele verhaal van Harry Schipper op onze website “Mensen met parkinson moeten blijven bewegen.” › Zorggroep Meander (zgmeander.nl)