Nieuws

Veel reünisten WP150 Reünie met feest der herkenningen



IMG_0315.JPG

In 1866 opende de gemeente Veendam op initiatief van Anthony Winkler Prins als eerste plattelandsgemeente de deuren van de Hogere Burgerschool. In de 150 jaar die volgden is de huidige Winkler Prins door meerdere fusies met andere scholen in Veendam ontstaan. De Winkler Prins is als school eigentijds en toekomstgericht. En als  cultureel erfgoed diep in de Veenkoloniën geworteld.

De Winkler Prins is verdeeld in zes deelscholen dat een breed pallet aan opleidingen biedt met vwo (gymnasium en atheneum), havo, mavo, vmbo kader/basis en praktijkonderwijs. Elke deelschool heeft een directeur, een eigen team en een herkenbare plek in de school.

IMG_0548.JPG

Massale belangstelling
Ter gelegenheid van de WP-150 reünie op 15 oktober waren oud-leerlingen van over de hele wereld, onder meer uit Brazilië, Israël en Zuid-Afrika, naar Veendam gekomen. In de Jubileumweek voorafgaand aan de reünie hebben allerlei activiteiten plaatsgevonden.

Aan de Winkler Prins reünie hebben 2.460 oud-leerlingen deelgenomen. De reünisten waren over 4 locaties verdeeld, en ook een beetje naar leeftijdscategorie. In de voormalige Rijks HBS, het tegenwoordige Veenkoloniaal Museum, was de indeling vanaf 1955 en eerder. Dat was ook aan de herkenning van het pand te merken. De wat jeugdigere categorieën waren in de locaties aan de Pinksterstraat en de Raadsgildenlaan ingedeeld. Er was geen leftijdsgrens voor deelname, ook leerlingen die nog maar paar jaar geleden van school zijn gegaan waren welkom.

IMG_0053.JPG

Op elke locatie werd de reünie geopend door de eigen directeur. Voor de locatie in het Veenkoloniaal Museum werd de opening door de centrale directeur Ferdinand Vinke verricht. De Havo-VWO leerlingen waren uitgenodigd om op de locatie aan de Pinksterstaat de opening mee te maken. Het was ook wel noodzakelijk om wat te switchen omdat de groep van de hoofdlocatie aan de Raadsgildenlaan te groot was. De andere locaties konden uiteraard worden bezocht.

Bijpraten
Er is heel wat bijgepraat. De oud-leerlingen vertelden elkaar voornamelijk wat ze na school hebben gedaan, en of ze verliefd, verloofd of getrouwd zijn. Raadslid Yvette de Raad heeft als tandartsassistente gewerkt. Momenteel geeft ze in een praktijk voorlichting, preventie en voedingsvoorschriften.

IMG_0216.JPG

Anneke, Gerda, Henny en Ina hebben de ULO gedaan aan het latere Hertenkamp Mavo. In 1950 zat de lagere school er nog bij in, en boven was de Mulo. Anneke heeft in het kleuteronderwijs gezeten en Gerda was onderwijzeres aan de Oranjeparkschool in Veendam. Henny was directiesecretaresse bij Avebe en Ina heeft er jarenlang als telefoniste gewerkt.

Anneke Schrage was 21 jaar docent Zorg en welzijn. De opleiding is voortgekomen uit de vroegere Huishoudschool. Dat als De Vaart met de Winkler Prins fuseerde. Het koken is uitgebreid met de MBO keuken voor de horeca. Er zijn opleidingen als het kappersvak, de schoonheidssalon of activiteitenbegeleiding voor kinderen. Roelf Pekelder was als leraar Engels, Nederlands en Maatschappijleer veelzijdig inzetbaar. In 1994 ging hij met pensioen. Hij vond het heel leuk om met de leerlingen om te gaan. De reüniedag was geweldig, het was heel leuk om oud-collega’s te zien en om weer met oud leerlingen te spreken.

IMG_0322.JPG

Logaritmen en exponenten
Wiskundeleraar Duke Dominicus van den Bussche heeft van 1976 tot 2010 les gegeven, en was een van de 15 gastdocenten tijdens de reünie. Hij herkende veel gezichten, maar bijbehorende namen was lastiger. Hij heeft veel hilarische tekeningen bewaard die leerlingen van hem hadden gemaakt. Ook heeft hij opstellen bewaard die hij leerlingen na iets raars doen als strafwerk over dat onderwerp liet schrijven. Hij vond er humor in terug, en sommigen namen het als gelegenheid om iets over de leraar kwijt te kunnen. Hans Meijers zat in 1983 bij de wiskundeleraar in de klas, en vond het heel erg leuk. De leraar maakte de wiskundeles ook leuk. Hij heeft nog alle grappige uitspraken in de klas bewaard. Wat hem vooral is bijgebleven is de uitspraak "logaritmen zijn exponenten". Soms komt dat bij wiskunde ineens weer boven.

Er was ook een soort van spanningsveld, een soort van intellectuele strijd met de klas van wie er wint. De klas ging de leraar dan controleren of hij het wel goed deed.

IMG_0417.JPG

De lichting 1965 tot 1969 hebben buiten de reünie om de spijkerbroekenmars van 1965 opnieuw gelopen. Met een clubje van 30 tot 40 leerlingen hadden ze een protesttocht gelopen voor het niet mogen dragen van spijkerbroeken. Harm Paas werd naar huis gestuurd met de woorden dat deze kleding niet op school paste. Hij kwam in een net pak met vest eronder en met stropdas weer terug. Hij vroeg aan de rector, “is het zo goed meneer”. Hij mocht weer plaatsnemen. Drie dagen na de spijkerbroekenmars, en na alle publiciteit ook landelijk, waren spijkerboeken toegestaan. Het ging om een stukje vrijheid. Maar er veranderde veel in die roerige jaren, en sommige leraren konden het tempo niet bijbenen. Afgezien daarvan was het een heel leuke school met het opdoen van veel kennissen en vrienden. Voor de latere carrière heeft dit heel veel uitgemaakt.  

IMG_0619.JPG

Metafoor
Op het Museumplein vond het gezamenlijk programma plaats. Het plein stond grotendeels vol met reünisten, en om die allemaal op het groepsportret te krijgen had fotograaf Buiring stelling genomen op het balkon van een flat. Om 16 uur speelde de Winkler Prins Harmonie het speciaal door Andreas Ludwig Schulte gecomponeerd muziekstuk 'Overture to a Jubilee', dat het symbool voor het logo van de Winkler Prins volgt. Waarin de metafoor van de drie vogels voor het steeds meer volwassen worden, uitgroeiend naar volwassenheid en het uit gaan vliegen. De compositie begint ook wat gemankeerd, symbool staand voor het beginnen met leren. En het onder begeleiding steeds vaardiger worden op weg naar zelfstandigheid. Dat is ook de metafoor die in de muziek zit.

Om 17 uur wachtte voor de reünisten die hadden ingetekend bij diverse horeca een diner. Vanaf 20.00 uur kon men in het centrum in diverse horecagelegenheden gaan feesten met grote en kleine bands. Voor iedereen was er wat wils.

Fotoalbum: