Nieuws, Sport

Sportdorp Wildervank-Bareveld officieel van start gegaan



KICK OFF – In en buiten de Wildervanckhal hadden diverse sportverenigingen hun sport gedemonstreerd. Angelo Cijntje van Cijntje Personal Fit verrichte in samenwerking met Quantum Fit de feestelijke opening van de middag, en tevens de aftrap van Sportdorp Wildervank-Bareveld.

Breed
De bedoeling van het sportevenement is om mensen te activeren en op een laagdrempelige manier met sport kennis te laten maken. Op diverse takken van sport was er wat te beleven. Sport Vereniging Clias gaf demonstraties op de rhönrad. BV Aquila kon men basketbalklen meer  rolstoelbasketbal voor iedereen. Sport Vereniging Clias toonde ook de Acro/Dance2Show en Tumbling. Buiten werd er door Daring Unihockey  gegeven, en was er speedminton. VV Wildervank is als grootste vereniging een grote aandeeldrager. Het demoteam van Oxygym liet spetterende dans demo’s zien.

Naast de sportverenigingen waren op een sport- en lifestyle markt in de Wildervanckhal 16 organisaties aanwezig die een link hebben met sport en gezondheid, en waar allerlei informatie kon worden ingewonnen.

Stimuleren
Een aantal enthousiastelingen uit verschillengen verenigingen hebben in een stuurgroep zitting genomen in een tweejaarlijkse samenwerking, en subsidie van het Rijk aangevraagd. Om het sporten een impuls te geven is er voor twee jaar 19.000 euro beschikbaar gesteld voor twee sportdorpen, voor Sportdorp Wildervank-Bareveld en Sportdorp Noord. Het was een subsidieaanvraag dat landelijk maar aan een paar projecten is toegekend. Omdat het aan landelijke criteria moet voldoen, zoals het werkloosheidpercentage.  

De doelstelling van het ministerie en de gemeente is om mensen via sporten in beweging te krijgen. Tegenwoordig zit men steeds vaker veel achter de computer spelletjes te doen. Het meer bewegen is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van het lichaam, maar ook voor de geest.

Verbinden
De stuurgroep heeft verbinding met uiteenlopende sportverenigingen gelegd en ook met commerciële partijen als onder meer  sportscholen, fysiotherapeuten, en een voedingsdeskundige. Zij hebben de handen ineen geslagen om mensen op  een eenvoudige manier in contact te leggen met sport in heel brede zin. Men kon tijdens de aftrap bij de verschillende verenigingen snuffelen aan de sport, en uitproberen welke vorm van sport voor hen leuk is. En zich natuurlijk aansluiten bij een vereniging. Oudere mensen die sportief bezig willen zijn konden een formulier invullen. Zodat er voor wat kan worden georganiseerd. Sportdorp gaat ook de wijken in, en naar de scholen om het onder de aandacht te brengen.

Huis aan huis was een sport interesselijst verspreid met enquêtevragen. Voor de moeite van het invullen waren leuke prijzen te winnen, die door ondernemers beschikbaar waren gesteld. De prijzen varieerden van een fiets, een dinerbon, een beginnerscursus waterskiën, boodschappencheque, cadeaucheque en zwemvrijkaartjes. De prijzen werden door Angelo Cijntje uitgereikt.

Beleving
Aan de hand van de uitkomsten van de enquête wordt een nieuw sportaanbod opgezet. Graag wilde de organisatie weten aan wat voor sport ze al deden, en als niet aan sport werd gedaan werd de vraag gesteld waar er interesse in is om daar op in te kunnen spelen. De interesses liepen uiteen van paardrijden, wandelen en fietsen, tot het sporten voor mensen met een beperking. Maar ook het sporten bij de diverse verenigingen. De uitslagen worden nog gepubliceerd.  

Op zaterdag 2 mei gaat Sportdorp Veendam Noord met dezelfde doelstelling officieel van start in, en rondom, gymzaal De Hoogkamp. Er zit een andere organisatie op die het ook naar eigen inzicht invulling kan geven.