Sport, Regio

Muntendam na rust op stoom tegen Zuidlaarderveen

IMG_0929[1].JPG

VOETBAL - Onder de spiedende ogen van de legendarische 'helden' van weleer won derde klasser Muntendam met 6-0 van het onderaanstaande Zuidlaarderveen. Aangezien deze voormalige 'sterren' niet meer actief zijn heeft de vereniging het initiatief genomen om hun fotos in de vorm van reclame borden achter het doel te hangen. En dat werkte bij de voetballers van het huidige Muntendam. Want de zwartwitten wonnen met 6-0 van Zuidlaarderveen. Met deze belangrijke overwinning kan de ploeg van oefenmeester Jack Boneschansker wat ruimer 'ademhalen'. Door deze zege is Muntendam geklommen naar de negende plaats.

De eerste helft speelde Muntendam tegen de wind in, wat de ploeg moeilijk af ging. De zwartwitten openden aggressief. Y. Eikema kreeg een grote kans, maar kon die niet omzetten in een goal. Zes minuten later versierde M. Ploeger een hoekschop en P. A. Venema zijn inzet ging net over. Maar de 'storm' luwde een beetje voor de thuisclub en de bezoekers 'beten' een beetje van zich af. Kevin Gerrits versierde een corner. Melvin Martens gaf de voorzet en Kelvin Kasto schoot voorlangs het 'heiligdom'van Muntendam.

De thuisclub ging het eerste kwartier dus aggressief van start met mogelijkheden op een goal. Maar men moest oppassen voor de snelle jongens van Zuidlaarderveen. Twee minuten later werd Muntendam ineens weer 'wakker'. Ploeger kreeg een goede mogelijkheid tot scoren.  En  ook Y. Eikema kreeg twee goede kansen en schoot beide keren rakelings naast het vijandelijk doel.  Maar in de 43ste minuut was het 'bingo' voor de Muntendammers. Eikens scoorde vanaf de rechterkant en hij tikte het leer in de draai in: 1-0. Dat werd ook de ruststand.

Na de thee had Muntendam de wind in de rug. Na vier minuten was er al gevaar voor de 'kooi' van Zuidlaarderveen. Muntendammer Faber zag zijn voorzet de lat 'kusten'. Daarna ging het projectiel het veld weer in. Er werd ook nog een doelpunt voor Muntendam afgekeurd, omdat M. Ploeger buitenspel stond. Maar in de 60ste minuut volgde een vloeiende aanval, zoals alleen de Muntendammers dat kunnen. D. Ploeger verstuurde een prima bal en M. Ploeger schoot het speeltuig van dichtbij beheerst tegen de touwen: 2-0.

Een minuut later werd het 3-0 door Drent. En acht minuten later was het alweer prijs voor Muntendam. Een halve omhaal van Ploeger vond het net: 4-0. Daarna volgden nog 2 goals omdat de bezoekers 'open huis' hielden. Ploeger en Vasse bepaalden de eindstand op 6-0. Zuidlaarderveen had de hele wedstrijd een surplus aan techniek, maar de Muntendammers hadden meer ausdauer in huis.

Waarom staat Muntendam zo laag vroeg ik voorafgaand de wedstrijd aan oefenmeester Jack Boneschansker van Muntendam: “We hebben na de winter veel blessures en schorsingen gehad. En langzamerhand komen we weer een beetje op verhaal. We hebben nu nog één speler die geschorst is en drie geblesseerde spelers. Langzaam komen we weer terug op 'oorlogsterkte'. Dat is de grootste reden waarom we niet meer puntjes gekregen hebben”.

Wat was de doelstelling voorafgaand aan het seizoen: “We hadden voorafgaand het seizoen gezegd dat we van plek één tot en met de zesde plek wilden eindigen. De voorspelling kwam eigenlijk wel redelijk goed uit, want als we de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Amicitia gewonnen hadden, dan hadden we tweede's op de ranglijst gestaan. We zijn dus uitstekend de winterstop in gegaan. Maar na de winterstop kregen we blessure's en schorsingen, dan pakje in de laatste wedstrijden maar twee punten. En dat is niet best natuurlijk.”

Maar tegen een ploegje als Zuidlaarderveen, dat moet toch te doen wezen met deze jongens. “Dat zegt iedereen. Dat dachten we de vorige keren ook, toen tegen Veendam, daarna HSC. Nou sta ik hier in de 'hoek' waar de klappen vallen. Dan zit je in een lastig pakket. Als je bovenaan staat, gaat de bal er de binnenkant paal in. En als je onderaan staat, gaat de bal er binnenkant paal er uit”, aldus Boneschansker.