Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - augustus



20140805_slag_om_Noord_MG_4278.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

De slag om Noord in Veendam in Hansielein und Bärbelchen
Voor deelname in de spektakelslag van RTV Noord De slag om Noord was het team van Veendam wekenlang in de weer geweest om een mooie wedstrijd mogelijk te maken. De 'Slag om Noord' is een nieuw programma van RTV Noord in navolging op het eerdere programma 'Het leukste Dorp van Groningen'. Op maandag 4 augustus was het de eerste 'strijddag' voor de 12 wedstrijders van Veendam. Het Veendamse volk, ofwel 'de Duitsers', hadden hun uitwedstrijd tegen de lokale 'Zulu's' in Heiligerlee. Helaas had het Veendammer team een grote nederlaag te verduren gekregen. De Zulu's kwamen met 36 punten voor te staan. Gelukkig stond het sportieve element vooraan en was het vooral een gezellige slag in Heiligerlee.

Europese jeugduitwisseling op bezoek bij Museumspoorlijn S.T.A.R.
Van 4 tot en met 7 augustus waren 18 jongeren van diverse museumspoororganisaties uit Europa te gast bij Museumspoorlijn S.T.A.R. in Stadskanaal en Veendam. Elk jaar organiseert de Europese koepelorganisatie van museumspoorlijnen Fedecrail een internationale uitwisseling voor jongeren uit heel Europa. Allemaal werken zij als vrijwilliger bij een van de aangesloten museumspoororganisaties in hun eigen land. Dit jaar was Nederland gastland, waarbij de S.T.A.R. één van de drie deelnemende museumorganisaties was. De deelnemers waren afkomstig uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Finland en Nederland.

20140809_BogBleus_MG_5008.jpg

Bogblues voor tweede keer zeer succesvol
In het centrum is op zaterdag 9 augustus het gratis festival Bogblues georganiseerd. De eerste editie werd in het voorjaar gehouden. Dat was een groot succes en ook de tweede editie was succesvol. Op het Museumplein stond een podium opgesteld waarop maar liefst acht bands, verdeeld over de middag en avond, hun repertoire lieten horen. Iedere band kreeg een uur speeltijd en vervolgens was er een half uur ombouwpauze.

Nieuwe wandelroutes door het Borgerswold
Op woensdag 13 augustus opende wethouder Henk Jan Schmaal in Borgerswold twee nieuwe wandelroutes. Hij deed dit samen met de landschapsgidsen van de Veenkoloniën die de tochten ontwikkeld hebben. De nieuwe wandelroutes hebben als doel het park voor een brede groep recreanten aantrekkelijk te maken. Beide routes kruisen elkaar ter hoogte van het plein bij de kinderboerderij (Woldlaan). De routes kunnen dus ook gecombineerd worden tot één langere route.

Première Circus in Veen 
In het voormalige SC Veendam stadion genoten zo'n 450 toeschouwers op een uitverkocht middenstuk van de hoofdtribune van prachtig openluchtmuziektheater. Door PeerGrouP Locatietheater werd op het podium vlak voor de tribune een spektakelstuk uitgevoerd met verrassende acts. Er werd onder meer gejongleerd, acrobatiek bedreven, goocheltrucs uitgevoerd en de voorstelling was met humor doorspekt. Overal gebeurde wel wat, en ook heel onverwacht. Een vierkoppige band voorziet het schouwfestijn van muziek. "Opzwepend waar het moet, en ontroerend als het kan".

20140801_Kinderfeestweek_kinderfeestweek_veendam_woensdag_012.JPG

Kinderfeestweek 2014
De eerste twee dagen van de Kinderfeestweek 2014 waren er 224 kinderen op de grote witte tent afgekomen. 's Ochtends was er toneel er werden er liedjes gezongen onder begeleiding van de band. 's Middags waren er veel buitenactiviteiten zoals verftikkertje, een dansworkshop en nog veel meer. Ook op de vierde dag waren er weer leuke activiteiten zoals toneel, lekker zingen, een voetbalworkshop met freestyler Josh en lekker verkleden. Voor elk kind was er wel iets leuks en er waren wel 225 kinderen in de tent.

Leerzame Kick Off voor goede start op de middelbare school
Van 11 tot en met 14 augustus organiseerde het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een Kick Off. Het CJG is er voor alle ouders en opvoeders die vragen hebben over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van hun kind. Deze Kick Off week was speciaal georganiseerd voor jongeren uit de gemeenten Pekela en Veendam die de basisschool verlaten en naar de middelbare school gaan.
De bijeenkomsten waren in jongerencentrum Break!

Hee doe Kloune dag
Zaterdag 16 augustus stond het  winkelcentrum even op zijn kop. 20 clowns in allerlei soorten en maten, fel gekleurd en met verschillende activiteiten vermaakten jong en oud met hun grappen en grollen. Ballonfiguren, schminken, op de foto, een tattoo laten zetten, een clownshow en steltlopers, poppenkastclowns; ze waren er weer allemaal! Kindercentrum Hoi Pippeloi was neergestreken op het Museumplein en samen met Mijn Kamerrr konden kinderen stoeptekenen en leuke prijsjes winnen. Dat konden ze ook bij de spelletjes op het grasveldje waar de mensen op het terras van Hotel Parkzicht veel plezier aan beleefden.

Eerste PrimeTime gehouden
In augustus werd de eerste editie van PrimeTime gehouden. In het Borgerswold werden drie avonden georganiseerd speciaal voor de jongeren tussen 12 en 19 jaar. Veel sportactiviteiten, eten en live-optredens van lokale bands en grote namen stonden op het programma.

20140817_Teddyberendag_IMG_8449.JPG

Geslaagde Teddyberendag bij de S.T.A.R
Zondag 17 augustus kwam jong en oud af op de jaarlijkse Teddyberendag van de S.T.A.R. Op het station van Veendam en bij restaurant Het Perron werden de kinderen welkom geheten door twee teddyberen die er een dolle boel van maakten en gingen de kinderen natuurlijk nog op de foto met hun favoriete knuffels.

Nieuw bestuur Buurtvereniging 't Spoordok zette de wissels om
In de Havenbuurt bestond in augustus de Buurtvereniging 't Spoordok aan de Loydsweg veertig jaar. Het jubileum van de vereniging werd gevierd maar het doek leek te vallen omdat er vanuit de buurt nog te weinig animo voor het buurthuis is. In de buurt is er veel veranderd. Er zijn minder gezinnen met kinderen. En ook het zoeken van gezelligheid in het buurthuis is sterk afgenomen, en met name door de jeugd. Het gebouw gezellig aankleden met een zithoek waar men naar muziek kan luisteren heeft weinig geholpen. Door het zoeken van samenwerking is het wissel omgegooid. Vanuit Compaen en de gemeente was het nieuwe bestuur benaderd. En in gesprekken met de oud- bestuursleden is gezamenlijk besloten om toch weer door te gaan en het voor een jaar te proberen.

Winkler Prins en Actemium zetten in op techniek in de regio
In 2014 werd er een sponsorcontract gesloten tussen verschillende basisscholen uit Veendam, Pekela en Menterwolde, Winkler Prins én Actemium. Dit was bedoeld als de opmaat naar meer samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Het techniekproject ‘ Techforfun' is een initiatief van verschillende basisscholen uit de regio en de Winkler Prins, met als doel kinderen uit de groepen 7 en 8 al vroeg in aanraking te brengen met techniek. Om het pilotproject levensvatbaar te maken, werden de scholen financieel ondersteund door de Veendammer Ondernemers Compagnie, Gemeente Veendam en Menterwolde, maar ook door diverse sponsoren, waaronder nu Actemium Veendam. Actemium is een ingenieursbureau met 21 businessunits in Nederland, waarvan één in het voormalige ING kantoor in Veendam. Actemium houdt zich bezig met industriële processen: van advisering en engineering tot realisatie, inbedrijfstelling en onderhoud.

20140824_Sightseeingrun_MG_5518.jpg

Bijna 300 broezers in Veendam voor Broez'n deur andermans hoez'n
Zo'n 270 deelnemers gingen zondag 24 augustus in het centrum van Veendam van start voor de Sightseeingrun "Broez'n deur andermans hoez'n", een recreatieve loop door Veendam, waarbij de deelnemers door tal van gebouwen en winkels liepen. Voor aanvang van het evenement gaf directeur Johan Koops van Koops Verhuisgroep uit Veendam aan dat de deelnemers volgend jaar ook door zijn bedrijf moeten rennen. De loop had over media-aandacht niet te klagen. Vertegenwoordigers van Radio 1, RTV Veendam, Dagblad van het Noorden, De Veendammer en Derk Bosscher van Radio Noord besteedden aandacht aan deze belevingsloop in Veendam.

Living Statues nemen winkelcentrum in bezit
Op zaterdag 30 augustus was het zover: Living statues (levende standbeelden) namen bezit van het centrum. Een strandjutter, een dame met hond, een slangenbezweerder en een fotograaf. Slechts een greep uit de vele standbeelden waar jong en oud zich aan vergaapten. De beelden stonden niet alleen versteend, af en toe kwamen zo ook even in actie.