Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops Spelenderwijs ontdekken in de Muziek-, Dans- en Theaterschool

Door op zaterdag, 28 september, 2013 - 08:16

WORKSHOPS - In het kader van de week van de opvoeding presenteert de Muziek-, Dans- en Theaterschool een aantal workshops.

Op 2 oktober, om 19.30 uur laat Lubertus Leutscher, Veendammer van het jaar en beroepsmusicus, ouders zien wat het effect van muziek is op kinderen. Hij doet dit aan de hand van zijn ervaringen met het project ‘Sport meets music'. Daarmee benadrukt hij dat zowel sport als muziek wezenlijke onderdelen van de opvoeding zijn.
Het is een interactieve workshop en natuurlijk laat Leutscher ook horen hoe zijn instrument, de trompet, klinkt!

Op 9 oktober, om 14.15 uur is er een open les van kinderdans. Docent Judith Aalfs toont hoe je in één les een dans aanleert: ‘Klaar voor de start!' Ze laat in die korte tijd zien welke vaardigheden de kinderen leren. De workshop is voor papa's en mama's, broertjes en zusjes. Bezoekende kinderen mogen meedoen met de les. (leeftijd 8 tot 10 jaar)

‘s Avonds is er een workshop over het belang van muzikale ontwikkeling voor het opgroeiende kind. Deze workshop begint om 19.30 uur. Ouders van jonge kinderen worden hiervoor uitgenodigd. Het is een interactieve workshop, waarin de ouders zelf ervaren wat zingen en muziek maken met je doet. De workshop wordt gegeven door Siska Sennema docent Algemene Muzikale Vorming, samen met Wim Lever, docent accordeon.

Alle workshops zijn in cultuurcentrum vanBeresteyn, in de Muziek-, Dans- en Theaterschool, tweede etage. Opgave is niet nodig.

Waarom is aandacht voor culturele ontwikkeling zo goed.
Culturele vorming stimuleert de intellectuele, sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. (natuurlijk altijd in samenhang met andere ontwikkelingen)
Ons brein is plastisch. Langdurig bezig zijn met muziek blijkt de hersenen te veranderen.
Muziek en taal bijvoorbeeld delen een aantal cognitieve processen. Dit vermogen kan verbeterd worden, wanneer kinderen bijvoorbeeld muzikale vorming krijgen. Ook het leesvermogen lijkt te verbeteren wanneer kinderen actief met muziek bezig zijn. Ditzelfde geldt voor klankbewustzijn en ritmische vaardigheden.
Samenspelen en samenwerken zijn belangrijke element van dansen, toneel spelen en muziek maken. Daarbij is het spel ook vooral leuk! Een goede manier om spelenderwijs te ontdekken!