Overslaan en naar de inhoud gaan

De S.T.A.R-dagen in Amerikaanse sferen trok veel bezoekers

Door op dinsdag, 24 september, 2013 - 09:25

OUDE GLORIE - Onze fotograaf Gerard Martens had ook een retourtje op zak voor een rit met de stoomloc van de S.T.A.R. Samen met zijn vrouw werd het voorbijglijdend Veenkoloniale landschap aanschouwd. Van de reis maakte hij een beeldverslag op foto- en video. Ook JM Fotografie heeft een beeldverslag gemaakt.

Zoals ieder jaar is er tijdens de 2 daagse S.T.A.R-dagen een ander thema, dit jaar was het thema 'S.T.A.R Goes Amerika'. Glimmende Amerikaanse auto's en vrachtwagens waren op de hoofdlocatie in Stadskanaal ten pronk gezet. En was het perron, de loods, de restauratie en de filmzaal in Amerikaanse sferen gebracht.

Om de sfeer ook muzikaal goed passend te maken was de Country- en Westernzanger Will Stevens naar Stadskanaal gekomen.

Niet alleen werd er met eigen materieel gereden. Liefhebbers ook elders uit het land wisten dat de diesellocomotief 2225 van de Stichting Museum Materieel Railion uit Beverwijk mede de retourritten verzorgde (klik link). Deze locomotief was er ook niet toevallig, deze is naar Amerikaans ontwerp gemaakt. In de dienstregeling reden deze dieselloc en de stoomloc in dubbeltractie. Een unieke gebeurtenis.

Het station was goed bevolkt en was het zelfs nog dringen voor een mooi plekje in een van de wagons. Dat de S.T.A.R ook ten lande bekend is bij de treinenliefhebbers bleek wel. Er waren liefhebbers uit Zeeland, maar ook waren er leute uit Duitsland overgekomen. En er werd door onze JM fotograaf iemand uit Frankrijk gespot, die van het materieel genoot.

Zoals van de zogenaamde Donderbus rijtuig uit 1929, welk door vrijwilligers tussen 2006 en 2013 helemaal gerestaureerd is. Voor het rijklaar en tot in de puntjes brengen is er zeven jaar aan gewerkt. Het is een pronkstuk geworden dat de oude glorie van weleer weergeeft.

Gerard mocht ook een kijkje nemen in de cabine bij de machinist van de diesellocomotief van Railion uit Beverwijk. En in de grote werkplaats van de S.T.A.R, waar er volop werd gewerkt.

Op de zaterdagmorgen was er nog een rustige opkomst, maar zo tegen de middag kwam er goed stoom in de publiekersaantallen. Er was veel moois te zien en te beleven. En was een modelspoorbaan te bezichtigen. Er was een springkussen aanwezig voor de kinderen.

Ook in Veendam was Het Perron in Amerikaanse sferen. En werd het op de zondag erg druk. Op het terras was het aangenaam vertoeven om de inwendige mens te versterken. De 'meatballs' waren op de bekende manier van Het Perron bereid, en gelukkig maar. Ook in de restauratie in Veendam was er livemuziek. De muzikant Gezinus Alders had zijn 'fingerpicking' op de snaren goed in de hand. En hij kreeg af en toe op verzoek bijval van zangeres Precious.

Onder de 17 vrijwilligers zaten een indiaan en een cowboy helemaal in hun rol. Het was hun op het lijf geschreven. Ze zouden zo kunnen figureren, op z'n minst. Once upon a time, maybe.

In een hoek was met strobalen en een zadel een fotostand ingericht. Waar door ouders veel gebruik van werk gemaakt om hun kinderen, geschminkt en al, op portret te zetten.


"Western Expres tijdens S.T.A.R-dagen"


Fotoalbums:
JM Fotografie
Gerard Martens