Overslaan en naar de inhoud gaan

Naturalisatieceremonie in het gemeentehuis Veendam

Door op vrijdag, 13 september, 2013 - 08:23

Door Bianca Kor

GEMEENTEHUIS - De naturalisatieceremonie is een gebeurtenis waar de genodigde personen van Turkse en Iraakse afkomst naar uit hebben gekeken want het was een bijzondere dag. De ceremonie vond donderdag plaats in de 100-jarige raadzaal in het gemeentehuis van Veendam.

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst waarin de betekenis van de Nederlandse nationaliteit centraal staat. Dit was ook in het gemeentehuis van Veendam het geval. De genodigden legden een verklaring van verbondenheid af.

De bijeenkomst werd geleid door burgemeester Ab Meijerman. 'Buitenlanders waren altijd welkom in Nederland. De laatste jaren lijkt dit te zijn veranderd omdat er veel discussie is ontstaan over de komst van buitenlandse mensen naar Nederland', zo verteld de burgemeester. 'Laat dit niet een apart beeld geven want er zijn nog steeds veel mensen die andere culturen welkom heten in Nederland'.

De genodigden werden één voor één naar voren geroepen door de burgemeester. Ze legden de verklaring van verbondenheid af en ze kregen het besluit van verlening van Nederlanderschap. Ab Meijerman vertelde bij elke genodigde in het kort hoe hij of zij naar Nederland was gekomen en of deze persoon geheel Nederlander zou worden of toch zijn eigen nationaliteit blijft behouden.