Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkbezoek CDA Veendam-Wildervank aan Compaen

Door op vrijdag, 6 september, 2013 - 13:13

COMPAEN - Op 3 september bracht een CDA delegatie een bezoek aan de Stichting Compaen. Na een rondleiding door het nieuwe gebouw hield manager Ineke Weernink een duidelijke uiteenzetting over de nieuwe manier van werken bij Compaen. Hier zijn ze nu zo'n 1½ jaar mee bezig en dit vraagt een nieuwe manier van denken. Eerder kon het voorkomen dat zo'n 25 deskundigen zich met één probleemgezin bezighielden. Nu is het streven om problemen zo dicht mogelijk aan de basis op te lossen met inschakeling van zo weinig mogelijk begeleiders/specialisten.

Zie het als een piramide:
- onderaan de basis het maatschappelijk veld (bijv. buurt, wijk, school, consultatiebureau,
  wijkagent, sportvereniging, WMO, afd. Werk en Inkomen);
- in het midden het team van Compaen (maatschappelijk werk etc.);
- bovenaan de specialisten (ziekenhuis, medisch specialisten, GGZ etc.).
Na signalering van een probleem zal een medewerker van Compaen de situatie ter plekke opnemen. Deze is erin getraind om de situatie goed te overzien en de hulp in te schakelen die nodig is. Soms is het een troostende omarming van de buurvrouw , soms is dit het inschakelen van Compaen en soms moet er specialistische zorg aan te pas komen.
Dit komt heel erg overeen met het Rijnlands Denken, waaraan het CDA zich gecommitteerd heeft. Dichtbij doen wat dichtbij kan en alleen verderaf als dat noodzakelijk is.
Wenselijk zou zijn: Preventie van maatschappelijke problemen in combinatie met eigen initiatief/zelfwerkzaamheid in de wijk, ondersteund door maatschappelijk werk. Dit levert winst op in de top van de piramide.
In Nederland is de regeldruk erg groot, wat het werken wel eens bemoeilijkt.
Weg met overbodige regeltjes, we moeten met elkaar aanvaarden dat er ook wel eens iets mis kan gaan.
Bij gemeentelijke herindeling worden wijkteams nog belangrijker. Wijken worden nu al gescand op mogelijkheden. Wat is er aan kennis voor handen voor de ontwikkeling naar een buurt op eigen kracht. Al zullen er altijd onoplosbare situaties blijven bestaan.
De nieuwe manier van werken vraagt ook een andere vorm van financiering, daarom zitten de zorgverzekeraars ook samen met de gemeente aan tafel. Zorg voor elkaar blijft een belangrijke verbinding in de huidige samenleving.
Het CDA ziet terug op een zeer geslaagd bezoek en dit zal in de toekomst zeker een vervolg krijgen.