Overslaan en naar de inhoud gaan

Oefenmeester van Wildervank (zon) Lesmond Prinsen: "De doelstelling is handhaven en uitbouwen".

Door op woensdag, 4 september, 2013 - 08:16


In het midden hoofdtrainer Lesmond Prinsen, helemaal rechts (met witte shirt) assistent-trainer Edwin van Calker

VOETBAL - Halverwege het seizoen 2011-2012 nam oefenmeester Lesmond Prinsen van de voetbalvereniging Wildervank het roer over van trainer Bart Hartman, die er geen heil meer in zag en opstapte. Op dat moment stond de derdeklasser stijf onderaan. De voormalige prof-voetballer van BV Veendam ( 9 seizoenen), FC Emmen (3 seizoenen ) en een seizoen FC Omniworld, moest er dus voor zorgen dat het ‘zinkend schip' niet helemaal ten onder ging.

Deze loodzware missie lukte wonderwel, maar het had niet veel gescheeld of de roodhemden van Prinsen waren ‘kopje onder' gegaan.

Er moest uiteindelijk een beslissingswedstrijd tegen vierdeklasser Pekelder Boys aan te pas komen om degradatie naar de vierde klas te ontlopen. Na een zenuwslopende strafschoppen serie kwam Wildervank met de schrik vrij en dat betekende dus dat de roodhemden dit seizoen weer in de derde klasse uitkomen. Na de oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Hoogezand had ik een gesprek met hem. Je sprong zeker een ‘gat in de lucht' toen jullie gewonnen hadden. "Dat was een ontlading", zei Prinsen.

Ondanks dat Wildervank tegen de ‘bierkaai' vocht in de derde klas heeft Prinsen bewust voor Wildervank gekozen. Op dat moment had Prinsen nog geen club en Wildervank was voor hem een uitdaging. Hij heeft bewust voor Wildervank gekozen want hij kende de club. "In de groep zit een positive impuls en het is een uitdaging om aan de slag te gaan". En je was zelf ook blij dat je weer een club had. Prinsen: "Nee, zo werkt het niet. Je moet een keus maken omdat je het leuk vind". Of je moet in het betaald voetbal werkzaam zijn. Daar wisselen ze van club als wij van schoenen.

"En dan is het niet zo moeilijk om een keus te maken. Het ging over driekwart jaar. Uiteindelijk is het goed bevallen en in november hebben we nog een keer om de tafel gezeten". ‘De ‘witte rook' kwam uit de schoorsteen en Prinsen mocht blijven. Wat heb je gedaan om de ploeg weer op de ‘rails'te krijgen? "Duidelijkheid creeren. Simpel spelen. Eenvoudige opdrachten geven. En in je ritme komen en geluk hebben dat je wint. Maar duidelijkheid is het belangrijkste".

"Het was geen eenvoudige klus waar je voor stond. Het ‘degradatiespook' kwam kwam steeds dichterbij. Als je tien punten achterstand hebt na 8 wedstrijden dan wordt het wel moeilijk. Elke wedstrijd is een finale, uiteindelijk red je het op het laatste moment wel. Dat is een compliment waard. Iedereen is er in blijven geloven".

Als Wildervank komend seizoen vier ploegen onder zich laat dan is de doelstelling geslaagd. De ploeg van Prinsen wil zoveel mogelijk met elkaar de balans en effectiviteit kunnen vinden. Prinsen: "De doelstelling is handhaving en uitbouwen". Verder wil de oud-profvoetballer de jeugdige garde laten ontwikkelen en komend seizoen op een goede manier in de derde klas te spelen. "Zal niet makkelijk worden, maar niks is makkelijk in het leven", aldus Prinsen, die eerder trainer is geweest van BV Veendam (jeugd), Stadskanaal (jeugd), Nieuw-Buinen en Velocitas.

Wildervank heeft nog steeds de ambitie om op tweede klas niveau te acteren. "De spelers hebben absoluut tijd nodig. Er is een hoop kwaliteit weg gegaan het afgelopen jaar. Vooral ervaring. Op een gegeven moment kom je op een punt, waar doe je het voor? Ik vind echt dat de jeugd veel potentie heeft", aldus Prinsen, die kampioenschappen behaalde met de jeugd van Nieuw-Buinen. En met de hoofdmacht van de ‘Buuners' gepromoveerd naar de hoofdklasse.

Kennen de spelers jouw als betaald voetballer? "Een aantal spelers wel. Luisteren de spelers eerder naar een oud-betaald voetballer dan naar een trainer die nooit in het betaalde circuit acteerde? "Dat maakt niet uit. Je moet duidelijk zijn en geen onzin vertellen. Als zij je begrijpen dan doe je het goed. De achtergrond heeft wel te maken met een bepaalde overtuiging en een bepaalde drive om te presteren. Dat kan ik ze wel overbrengen. En je bent afhankelijk van de spelers die je hebt. Maar goed voetbal is een collectief en ik hoop dat het collectief gaat winnen."

Lesmond Prinsen was linksback of linkshalf bij BV Veendam. Hij was één van de betere spelers van de geelzwarten. Hij had de kwaliteiten om op eredivise niveau te spelen. Maar een blessure gooide ‘roet'in het eten. Prinsen: " Ik heb 2 jaar lang een zware blessure gehad. En dat heeft wel een bepaalde invloed gehad op het verloop van mijn voetbalcarriere. Als ik terug kijk naar waar ik gespeeld heb dan - met die blessure die ik heb gehad - ben ik blij dat ik 9 seizoenen betaald voetbal heb gespeeld. En die tijd was een kruisbandblessure wat anders dan nu."