Overslaan en naar de inhoud gaan

Gids Open Monumentendag ligt klaar voor publiek

Door op zaterdag, 31 augustus, 2013 - 14:49

MONUMENTENDAG - Tijdens de nationale Open Monumentendag op 14 september 2013 zijn er in Pekela en Veendam maar liefst 16 monumenten voor het publiek opengesteld! Het thema is dit jaar "Macht en Pracht". Alle opengestelde monumenten en de activiteiten die er georganiseerd worden, staan beschreven in een gidsje. Dit gidsje ligt vanaf 2 september voor u klaar.


Gids en meer informatie

Bent u benieuwd naar de opengestelde monumenten in Pekela en Veendam? Ze staan allemaal beschreven in een speciaal hiervoor samengesteld gidsje. Daarbij staan ook de activiteiten vermeld die door de monumentbeheerders georganiseerd worden. U kunt dit gidsje per 2 september onder andere gratis verkrijgen bij het gemeentehuis van Veendam en het VVV-agentschap Veendam/Veenkoloniƫn. Het gidsje is ook te downloaden via de gemeentelijke websites en op de Facebookpagina van de gemeente Veendam. Meer informatie over de dag en over de opengestelde monumenten vindt u ook op de landelijke website www.openmonumentendag.nl.

100 jaar
Voor Veendam is het een heel bijzonder jaar. Het gemeentehuis bestaat namelijk in de huidige vorm precies 100 jaar! Tijdens Open Monumentendag is het gemeentehuis ook opengesteld.
Ter gelegenheid van dit jubileum worden er drie rondleidingen gegeven, draait er in de commissiekamer een documentaire van RTV Noord "Sprong in het duister" over het verblijf van de Britse vliegenier Arthur Clayton en vindt u een fototentoonstelling in de verschillende kamers in het stadhuis. Onder andere de kamers van de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris zijn die dag opengesteld. In de aanloop naar de Open Monumentendag plaatst de gemeente sinds enkele weken regelmatig historische foto's met toelichting op de Facebookpagina van de gemeente Veendam www.facebook.com/gemeenteveendam.

Buitenruimten
Naast verschillende historische interieurs kunt u ook een aantal monumentale buitenruimten bezichtigen, zoals kerkhoven en begraafplaatsen, opvallende groene monumenten en enkele bijzondere parken. Een fietstocht leidt u langs alle opengestelde monumenten in de gemeenten Veendam en Pekela.