Nieuws

Twee grote wisselexposities in het Veenkoloniaal Museum



Het museum is er klaar voor! Zondag 23 juni worden er maar liefst twee grote wisselexposities geopend!

Bloemen! van Dina Belga & Jacob Winkler Prins, dichter en zoon van ...

Eigenlijk gaan er zelfs vier exposities tegelijk open. De tentoonstelling Bloemen! gaat het museum  combineren met Ikebana, van Marga Wooning! De tentoonstelling Jacob Winkler Prins, dichter en zoon van ... is geïllustreerd met Kunst van Edzard Koning !

Al eerder toonden we werk van Dina Belga uit Wagenborgen. Was het zo'n tien jaar geleden een overzicht van haar ‘aardappelwerk', nu zijn de bloemen aan de beurt.
De derde Tuin en Kunst 10-Daagse in de provincie Groningen vormt de aanleiding een vijftigtal bloemwerken uit haar oeuvre te presenteren, waarvan enkele werken nog te koop zijn. Het overgrote deel komt uit particulier bezit en zal na de zomer niet meer publiekelijk te zien zijn.
Dina Belga is fijnschilder en aquarelliste. Ze wordt ook wel gerekend tot de ‘Noordelijke Realisten'. Ze schildert zo exact mogelijk naar de waarneming. Het beeld geeft daardoor meer scherpte dan een foto dat zou kunnen. Ook de donkere delen krijgen aandacht; ze worden niet weggemoffeld. Tot de thema's van haar schilderijen in aquarel en olieverf behoren aardappels in alle soorten en maten, bloemen, kippen en ander gedierte. Kleuren zijn heel belangrijk voor de kunstenares; ze kiest ze zorgvuldig uit. Ook in de groepering van de aanwezige werken is rekening gehouden met de overeenkomst in kleuren. De aquareltechniek wordt door haar meestal geglazeerd toegepast, laag over laag. De kleuren krijgen hiermee hun grootste verzadiging met diepe, rijke tinten. Door de verzadigde kleuren en de ver doorgevoerde detaillering springen haar schilderijen er altijd uit. Haar aquarellen zijn even verfijnd als haar schilderwerk. In de eindfase van het schilderij wordt dan ook regelmatig een heel fijn penseel gebruikt.
Dina Belga werd in 1956 geboren te Roderwolde en woont in Wagenborgen met atelier aan huis. Ze studeerde vijf jaar aan de Academie voor Beeldende Kunsten "Minerva", te Groningen en volgde aansluitend de 1e graads opleiding tot lerares tekenen en kunstgeschiedenis. Haar rozendessins waren succesvol bij de fabrikanten van behang, cadeaupapier en stoffen.

Ikebana is een Japans woord wat letterlijk "levende bloemen" betekent. Het wordt ook wel kadō genoemd: de weg van de bloemen. Het is de Japanse kunst van bloemstukken maken.
Marga Wooning is al gedurende vele jaren een enthousiast beoefenaar van de ikebana. Ze is opgeleid volgens de leer van de Ikenobo school en heeft een docentengraad behaald.
Ikebana geeft je inzicht in het schoons in de natuur.
Vaak wordt er gezegd: "oh ja, ikebana is bloemschikken met een tak en een bloem". In zeker opzicht is dit gedeeltelijk waar; je probeert door weg te laten juist die ene tak en bloem onder de aandacht te brengen. Marga's eerste ervaring met Ikebana was dan ook "moet ik zoveel weghalen?" en dan, als je bezig gaat, zie je de schoonheid omdat je ruimte creëert. Het beoefenen van ikebana is een zoektocht die nooit eindigt maar daarom voortdurend boeit.
Marga verzogt WORKSHOPS in het museum!
Ze geeft workshops ikebana voor volwassenen op 7 juli en 25 augustus
ad € 15 p.p. Voor kinderen op 21 juli en 4 augustus ad € 10 p.p.
Inschrijven kan via onze website www.veenkoloniaalmuseum.nl

Jacob Winkler Prins (1849-1904) zoon van de bekende encyclopedist Anthony Winkler Prins, wordt gezien als een gerespecteerd dichter. De tentoonstelling combineert zijn poëzie, gedichten en sonnetten met schilderijen gemaakt door kunstschilder Edzard Koning (1869-1954).
Jacob was schilder in Parijs, leraar in Engeland en woonde ten slotte in Beekbergen waar hij de heide ontgon om te tuinieren.
Edzard ging na een inspirerende jeugd in de provincie Groningen naar de Haagse kunstacademie. Evenals Jacob Winkler Prins vestigde hij zich op de Veluwe. Beiden werden geïnspireerd door het landschap en de natuur.
Initiatiefneemster voor deze tentoonstelling is Klaartje Winkler Prins, zelf ook een enthousiast kunstschilderes. Haar werk was reeds eerder in ons museum te zien, eveneens naast gedichten van Jacob Winkler Prins onder de titel 2x WP.

Museumplein 5, 9641AD Veendam, telefoon: 0598 364224
open: di-do 11 t/m 17 uur / vr-ma 13 t/m 17 uur