Nieuws

Tweede dag van de Avondvierdaagse in Veendam



Door Jacob Kuipers en Lenze Tempel.

VIERDAAGSE - Voordat ik iets ga schrijven over de tweede etappe van de avondvierdaagse in Veendam, wil ik met onze lezers toch nog even de geschiedenis in duiken, wat betreft de avondvierdaagse. In 1909 is de term ‘vierdaagse'in Nederland voor het eerst geintroduceerd. De Nederlandse bond voor lichamelijke opvoeding hield in die tijd zogenaamde wandel marsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de wandelmarsen door de bezetters verboden.

Aangezien er in het Gooi een groot aantal wandelaars was die behoefte hadden aan een wandelevenement, ontstonden de wandelingen onder de term zoals we die nu kennen: de avondvierdaagse. De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1940 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen, werden deze wandelevenementen verboden, aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Momenteel is het zelfs zo dat de wandelvierdaagse in bijna alle plaatsen in Nederland wordt gehouden en dat dit soms zelfs grote evenementen zijn, zoals de Nijmeegse Vierdaagse.Veel avondvierdaagsen worden naast de KNBLO ook door de NWB georganiseerd.

Maar we houden het deze week dichter bij huis namenlijk in Veendam. Het was deze tweede dag, een dag om af te zien. Om in wielertermen te spreken. De jongste jeugd had vooral moeite met de drukkende warmte die hun parten speelde. En dat kwam vooral omdat het kleine grut te veel tempowisselingen deed. Maar geen nood want de kleintjes hadden zich hierop goed voorbereid en kwam met ‘waterkanonnen' op het ‘toneel'.

Gaandeweg de tocht toen de zweetdruppels grote vormen aan nam kwamen de spuiten in. Net alleen de kleintjes kregen de volle laag maar ook trainer Roelof Schuiling van ASHIDO KARATE. Drijfnat moest hij de ‘barre' tocht vervolgen.En het waterballet motiveerde de kleintjes en heel gemotiveerd vervolgden ze de tocht.

De tocht ging langs de voetbalvelden van Veendam 1894. En daarna ging het bij de honkbalclub De Blokes rechtsaf. Het was een schitterend gezicht hoe de slingerachtige lint van het kleine grut zich voort bewoog in dit schitterende landschap.

Vervolgens gingen de kleintjes langs golfclub de Compagnie. Via de wijk Buitenwoel kwamen ze in de Pottenbakkerstraat en vervolgens in de Brouwersweg. Daarna in de Robijnlaan en zo gingen de toekomstige topsportertjes weer naar het indoorcentrum.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum