Nieuws

Verkiezing Het Leukste Dorp van Groningen



VERKIEZING - In het kader van "Het Leukste Dorp van Groningen" was Radio Noord ook in Wildervank. Samen met het Dagblad van het Noorden wordt wederom deze verkiezing gehouden.

Verslaggever Wiebe Klijnstra van Radio Noord bezocht op het sportparkcomplex de vv Wildervank, en aan de Torenstraat de Margaretha Hardenbergkerk. Met deze twee heel uiteenlopende locaties werd iets van de diversiteit aangetoond. Het waren mooie uitvalsplekken om iets meer te leren kennen over Wildervank, een van de 79 dorpen die aan de verkiezing deelnemen.

Nico van der Vorm zit in het Wijk en Buurtbeheer, en was als zodanig als ambassadeur benoemd om Wildervank te promoten. Oorspronkelijk komt Nico uit het Westerkwartier en was in 1969 in Wildervank komen wonen. Hij noemt Wildervank "bijzonder gewoon, maar ook gewoon bijzonder". Het is de woonomgeving en zoals de mensen met elkaar omgaan. "Er waait een Wildervanker briesje". Met de Veendammer wind vindt hij ook niets mis, en hij heeft ook bij Veendam 1894 gevoetbald. "Toch was het bij Wildervank of je een warme deken over je heen kreeg, je werd meteen opgenomen. Bij Veendam 1894 was er toch iets meer afstand".

Op het sportpark word er momenteel volop gewerkt voor het gereedmaken van een aantal toernooien. Uiteraard is ook Wildervank van plan om een goede indruk achter te laten, vertelde Nico aan Klijnstra. Hij is met veel plezier 13 jaar lang voorzitter geweest van Wildervank. De promotie over Wildervank werd ook door hem goed gestalte gegeven.

Met 650 leden is de vv Wildervank een van de grootste verenigingen van de provincie. De vereniging kent heel veel vrijwilligers. Het is een vereniging die warmte uitstraalt, een vereniging voor en door de mensen. De vrijwilligers en de sponsoren hebben hart voor de club, dat is gewoon voelbaar.

Susanne van Tongeren is de huidige voorzitter van de vv Wildervank. Op de vraag van Wiebe Klijnstra dat er niet veel vrouwelijke voorzitters zijn gaf ze een bevestigend antwoord. In Harkstede is er in ieder geval nog een. Ze vond het lastig om te antwoorden wat haar kracht is. Maar haar vak is in ieder geval communicatie.

Anita Pleszynski is lid van de ondernemersvereniging van Wildervank die 23 leden telt. Er zijn niet zoveel winkels meer dan vroeger. Hoewel er toch wel veel bedrijven zijn, en daar zijn ook internetbedrijven bij gekomen. Het zijn er toch over de 100 zaken, waar Klijnstra verbaasd op reageerde. De ondernemers daarvan zijn helaas geen lid, en ze zouden ook deze er heel graag bij willen betrekken.

Een heel goede publiekstrekker is het Scheepsjoagersfestival. Begonnen als een kleine markt duurde de afgelopen editie vijf dagen, waaronder een muziekavond en een Ladys night. Om mensen ook naar Wildervank te trekken word er bijvoorbeeld een kerstactie of een WK actie gehouden.

Ook de Stichting Wildervank - Wildervanck werd in de grotendeels gerenoveerde Margaretha Hardenbergkerk bezocht. Voorzitter Harry Hartsema vertelde dat er 750.000 euro in is gaan zitten, daarbij allerlei voorzieningen nog buiten beschouwing latend. De muren en het plafond zijn helemaal gestript e opnieuw gestukadoord. Juist vandaag is de nieuwe wijzerplaat in de gerestaureerde torenspits geplaatst.

Het voormalig kerkgebouw is vernoemd naar de echtgenote van Adriaan Geerts Wildervanck, de stichter van Wildervank. De naam symboliseert het oude en het nieuwe, naar het dorp Wildervank en naar de stichter, en de familie, Wildervanck. De Veenkoloniale structuur is met de parallel lopende Ooster- en het Westerdiep kanalenstelsel goed bewaard gebleven.

De voormalige kerk is een onderdeel van de doelstelling van de Stichting, historische zake van Wildervank bewaren. De plek van de kerk is heel bijzonder. Het staat niet alleen in het midden van het dorp. Het is ook het oudste gebouw van de gemeente Veendam. Het is ongeveer 365 jaar oud.

Het gebouw heeft een sociaal culturele functie gekregen, in multifunctionele zin als muziekvoorstellingen maar ook als huwelijkslocatie. Een popkoor had het voormalige kerkgebouw uitgekozen juist vanwege de akoestiek.

Een actie in het verleden, dat massale ondersteuning kreeg, was Wildervank als dorp weer terug in het telefoonboek te krijgen. Op 22 juni wordt er voor het hele dorp voor een luttel bedrag een barbecue gehouden. Met eventueel hieraan verbonden een fietstocht.

Een van de opdrachten is om in een filmpje van maximaal 30 seconden te laten zien waarom jouw dorp uniek en leuk is. Ze moeten zich goed verkopen, want op 6 juli moet duidelijk worden welk van de 10 dorpen de meeste stemmen hebben getrokken. Hier ligt nog een taak.

Stemmen op Het Leukste Dorp van Groningen kan hier op de gezamenlijke site van RTV-Noord en het Dagblad van het Noorden.