Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde voetbalseizoen 2012/2013

Door op maandag, 3 juni, 2013 - 00:08

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Het voetbalseizoen 2012-2013 kreeg op de valreep nog een goed einde voor de gemeente Veendam. De ellende begon met SC Veendam dat na lang tegen strubbelen toch failliet ging. En in de amateurcompetities zag het er ook niet goed uit voor de Veendammer voetbalploegen. Veendam 1894 hield de kop nog maar net ‘boven water' door in de derde klasse te blijven. En voetbalvereniging Wildervank die maakte het nog veel ‘bonter' door in de nacompetitie uit te komen. De derdeklasser overleefden de dubbele ontmoeting maar net tegen Pekelder Boys.

De roodhemden wonnen thuis nipt met 2-1 en in de uitbeurt tegen Pekelder Boys wonnen de mannen van voormalig Wildervank-trainer Peter Tempel hun thuiswedstrijd met 3/2. Strafschoppen moesten er aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. En dat werd Wildervank want zij hadden hun zenuwen beter onder bedwang dan hun opponenten uit Nieuwe Pekela. Wildervank won de strafschoppen serie met 4-1 en blijft dus derdeklasser.

Een smetje is het dat SC Veendam geen doorstart kan maken in de hoofdklasse. Want er is te weinig financiele armslag voor de geelzwarten. En zo kan de vlag alsnog in top in voetballand Veendam. Want je moet er toch niet aan denken dat twee grote verenigingen als Veendam en Wildervank moeten afdalen naar de vierde klas. Dan hou je in een gemeente met plus minus 30.000 inwoners helemaal geen voetbal over van enig niveau. Want dan heb ik het over de top-en de hoofdklasse, eerste, tweede en derde klasse.

Ik wil helemaal niks ten nadele zeggen van de overige voetbalteams in Veendam die hun uiterste best deden om er iets moois van te maken. Clubs die grotendeels aangewezen zijn op hun eigen jeugd en dan uitstekend presteren. En die soms helemaal niet minder zijn dan een derdeklasser. Aleen derde klasse voetbal is qwa techniek en tempo een graadje hoger. Maar qwa werklust en bevlogenheid scoren de lagere klassers een ruime voldoende.

Zoals gezegd de zondagteams Veendam 1894 en Wildervank overleefden nog maar net in hun klasse. Iets wat Bareveld niet kan zeggen want de ploeg van de vertrekkende trainer Henk van der Vlag, hij gaat naar Damacota, degradeerde. En men won zes keer en dat was de weinig om het ´vege lijf´ te redden. De zaterdagploeg van Veendam 1894 haalde in de vierde klas een vijfde plek. Zaterdag 1 van Wildervank werd voorlaatste in de vijfde klas. En DWZ eindigde met een 10e plek in de vijfde klasse.