Nieuws

Open Toren-dag zaterdag 8 juni 2013



TOREN - De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken. Dat was het idee van de 20-jarige Stichting Klokkenspel Groningen. En zo is sindsdien op de tweede zaterdag in juni al een groot aantal mensen op de Open Toren-dag komen kijken in die plaatsen in onze provincie waar zich een carillon bevindt. Niet alleen dat carillon is dan de trekker, maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en - in sommige gevallen - de oude speeltrommels. En daarnaast natuurlijk het prachtig uitzicht dat het publiek vanuit de torens heeft. Ook op deze Open Toren-dag, verwachten de diverse deelnemende plaatselijke stichtingen en commissies weer heel veel enthousiaste bezoekers.
Door deze Open Toren-dagen wil de SKG een breed publiek kennis laten maken met de interessante dingen, die in de toren zijn te zien.
In 2013 vindt de Open Toren-dag plaats op zaterdag 8 juni van 13.00 uur tot 16.00 uur.

De deelnemende instanties zijn:

  1. De Stichting Martini Beiaard Groningen. Stadsbeiaardier Auke deBoer is de gastheer in de Martinitoren.
  2. De Stichting Damster Klokkenspel laat haar gastbeiaardier LevinaPors optreden en het publiek ontvangen in de toren vande Nicolaï-kerk te Appingedam.
  3. De Stichting Carillon Veendam. Beiaardier Adolph Rots verzorgt de bespelingen op de nieuwe beiaard te Veendam. Aan heteinde van de middag concert van de beiaard in samenspel met deharmonie orkesten Winkler Prins en Voorwaarts.
  4. De Commissie Hemony Beiaard Middelstum. Beiaardier HenkVeldman bespeelt het carillon.
  5. Klokkengieterijmuseum Heiligerlee.
  6. En voor VVV Winschoten ontvangt beiaardier Sjoerd van Geuns het publiek in de "Olle Witte" de toren van Winschoten.

De Stichting Klokkenspel Groningen kan constateren dat de belangstelling voor de veelal eeuwenoude beiaarden en luidklokken in onze provincie flink toeneemt en zij verwacht dat de Open Toren-dag 2013 daar opnieuw een steentje aan bijdraagt. Ook is tijdens deze dag de onlangs door de stichting uitgegeven CD "Carillons in Groningen" verkrijgbaar met daarop alle carillons van de provincie. De CD is ook verkrijgbaar via www.martinicarillon.nl .