Nieuws

Marijn Kuizenga van Winkler Prins geselecteerd voor United World Colleges



Interview en foto Mia van Selling

WINKLER PRINS - Marijn Kuizenga, 16 jaar, wonende te Eexterveen, uit klas Vwo-4 van Winkler Prins Veendam vertrekt op 29 juli naar Noorwegen om daar zijn opleiding af te ronden. Na een intensieve en strenge selectieprocedure krijgt hij een beurs om zijn middelbare school af te maken aan een United World College (UWC) in Noorwegen. Dit is een knappe prestatie. Er waren 220 aanmeldingen en 24 beurzen beschikbaar.

Beweegredenen Marijn
Al in de brugklas op twaalfjarige leeftijd wist Marijn dat hij naar het buitenland wilde om zijn vleugels uit te slaan. In oktober 2011 in de derde klas vwo kwam hij tijdens de Informatiemarkt voor vervolgopleidingen op Winkler Prins in contact met UWC. Het doel van UWC sprak hem direct erg aan en het enthousiasme van de voorlichters werkte zo aanstekelijk dat hij vanaf dat moment heel bewust met de voorbereidingen begon. Hij volgde lessen in vier profielen en zette zich via vrijwilligerswerk in voor de maatschappij. Na drie stevige selectierondes kreeg Marijn deze maand het bericht dat hij de komende twee jaren zijn Vwo 5 en 6 mag afronden op UWC Red Cross Nordic in Flekke, een plaats ten noorden van de stad Bergen in Noorwegen. Wales was voor hem de eerste keuze en Noorwegen stond op de tweede plaats.
Marijn: ‘Ik ben heel blij dat ik naar Noorwegen mag. Deze school biedt heel veel outdoor programma's met veel sport en ook het werken voor het Rode Kruis zit in het programma. UWC heeft twaalf colleges verspreid over de hele wereld met leerlingen uit 181 landen. Mijn klasgenoten komen uit landen als Mexico, Brazilië, Siërra Leone, Spanje, Singapore, Faeröereilanden, enzovoort. De voertaal is Engels en af en toe hebben we nu al mailcontact met elkaar.'

Op de vraag of hij Eexterveen en Winkler Prins zal missen is Marijn duidelijk:
"Dat weet ik wel zeker. Ik ging met plezier naar de basisschool en ook op Winkler Prins heb ik een prima tijd gehad. Ik zal de school en mijn familie en vrienden zeker missen, maar verwacht er ook heel veel voor terug te krijgen en over twee jaar een mooie ervaring rijker te zijn.' Marijn gaat samen met de andere jongeren op de campus wonen en komt 's winters vier weken terug en in de zomer tien weken. Hij is zeker van plan om zijn school af en toe op de hoogte te houden van zijn leven en ervaringen in Noorwegen. Als hij over twee jaar zijn diploma in ontvangst kan nemen, dan heeft hij een internationaal erkend Vwo-diploma op zak dat toegang geeft tot universiteiten wereldwijd. Maar zover is het nog lang niet. Eerst het schooljaar afronden en een afscheidsfeestje voor familie en goede vrienden organiseren. En dan op 29 juli in de auto met zijn ouders en jongere broer naar het noordelijk deel van Noorwegen vertrekken, waar hij wordt afgezet bij zijn toekomstige school.

Wat is UWC?
Het UWC stelt zich al ruim 50 jaar tot doel mensen, landen en culturen samen te brengen voor een vreedzame en duurzame wereld. Het is een ideële stichting die jongeren in een nog 'kneedbare' leeftijd diep intercultureel begrip bij wil brengen en onderling begrip tussen mensen van verschillende culturen en achtergronden wil bevorderen. De selectie voor UWC Colleges en cursussen vindt plaats op basis van motivatie en geschiktheid. Sociale, culturele, religieuze achtergrond en financiële situatie spelen geen rol bij de selectie. Een UWC-ervaring is uniek voor de persoonlijke vorming van jongeren.
Meer informatie over United World Colleges is te vinden op www.uwc.nl.