Nieuws

Rijdende concertzaal in Veendam



10 en 11 juni klassiek concert voor basisscholen

CONCERT - Vier muziekscholen in de provincie Groningen werken samen in het project ‘De Toon zetten in Groningen'. Het doel is om meer kinderen met muziek in aanraking te brengen. Verschillende scholen in Veendam hebben samen met de Muziek-, Dans- en Theaterschool muziekprojecten uitgevoerd. Een deel van de leerlingen van deze scholen mag naar een concert in de Classic Express. De Classic Express is een enorme trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal van 14 meter lang en 7 meter breed. In de rijdende concertzaal is plaats voor ongeveer 35 kinderen. Op 10 en 11 juni 2013 staat de Classic Express van het Prinses Christina Concours in Veendam.

Klassiek concert voor basisscholen
Aan boord van de Classic Express zullen prijswinnaars van het Prinses Christina Concours (jong toptalent uit het hele land) klassieke concerten van ongeveer drie kwartier geven voor kinderen. De concerten worden gepresenteerd door een speciaal opgeleide pianist/presentator. Op 10 en 11 juni mogen een aantal klassen van basisscholen de Braskörf, de Sleutel en de Noorderbreedte uit Veendam en de Wegwijzer uit Zuidbroek genieten van de optredens.

Classic Express
De Classic Express is een initiatief van het Prinses Christina Concours. Met de Classic Express wil het Prinses Christina Concours het Nederlandse muziekleven een positieve impuls geven. Op de basisschool wordt steeds minder gezongen en concertpubliek vergrijst. In de Classic Express kunnen basisschoolleerlingen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar op een spannende manier kennismaken met klassieke muziek. Tijdens laagdrempelige concerten van ongeveer drie kwartier hoeven schoolkinderen niet alleen stil te luisteren, ze kunnen vragen stellen aan de prijswinnaars van het concours en mogen ook zelf muziek maken. De sfeer in de Classic Express is die van een andere wereld. Bij het betreden van de Classic Express gaan de schoenen uit en krijgen de kinderen slofjes aan. Alle klank en geluid wordt gereguleerd door een speciaal electro-akoestisch systeem van de TU Delft waarmee de akoestiek van alle soorten concertzalen kan worden nagebootst. Met behulp van speciale verlichting van LCD-schermen en LED-licht worden tijdens het concert beelden gecreëerd die de muziek een extra dimensie zullen geven.