Overslaan en naar de inhoud gaan

100 jaar Walcker-orgel Grote Kerk Wildervank Orgelconcert en boekpresentatie

Door op maandag, 15 april, 2013 - 10:00

Foto's: W.B. de Olde

ORGEL - Dit jaar bestaat het Walcker-orgel van de PKN gemeente Wildervank 100 jaar. Op 29 april a.s. is het 100 jaar geleden dat het orgel werd ingewijd door organist Besselaar uit Rotterdam. Het orgel was een geschenk van de familie Bos(ch), ze hadden een grote boerderij in Wildervank en een florerende houthandel in Rotterdam. Het orgel is gebouwd door de firma E.F. Walcker & Co uit Ludwigsburg, Duitsland. Na zo'n 50 jaar gebruikt te zijn werd het orgel aangepast, echter na 10 jaar bleek de toestand van het orgel dusdanig slecht dat men een elektronisch orgel in de kerk plaatste. Einde van een bijzonder orgel? Nee, want in de jaren '90 van de vorige eeuw werd het orgel weer enigszins bespeelbaar gemaakt en werd besloten het orgel te restaureren. In 2001 is de restauratie voltooid en voldoet het orgel weer prima voor de wekelijkse kerkdiensten.

Naast het zondagse gebruik wordt de kerk ook steeds meer voor andere activiteiten gebruikt: orgelconcerten, orkesten zoals het VKSO en Kamerfilharmonie der AA gebruiken de kerk als concertzaal. Ook koren en andere muziekgroepen maken gebruik van de accommodatie, met of zonder gebruik van het orgel. Jaarlijks worden ook de opnameweken gehouden: AE audio productions uit Muntendam gebruikt dan de zaal en de goede akoestiek om amateurs en professionals de mogelijkheid te bieden om een geluidsopname te maken.

Het orgel wordt niet overal bij gebruikt, maar diegenen die het orgel gebruikten voor begeleiding van koren, meespelen met orkest en orgelconcerten misten eigenlijk nog een paar mogelijkheden.

De Monument- en Concertcommissie besloot, met instemming van de kerkenraad, te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om het orgel een cadeau te geven in de vorm van twee extra stemmen op het orgel. Er werd een projectteam opgericht, bestaande uit Dirk Swama, Bé Wind en Wim de Olde, om sponsors te benaderen. In het project "Van Kerkorgel naar Concertorgel" werd onderzocht of bovenop het door de kerkgemeente beschikbaar gestelde bedrag voldoende geld bij elkaar gebracht kon worden om de uitbreiding van het orgel met een Hobo en Voix Céleste te bekostigen. Dit lukte en orgelbouwer S. de Wit en Zn kreeg de opdracht voor de uitbreiding. Met deze uitbreiding heeft het orgel 20 unieke stemmen.

Wat maakt dit Walcker-orgel nu zo bijzonder? Het orgel stamt uit een tijd die de ‘romantische periode' wordt genoemd. In die tijd moest het geluid van een orgel van heel zacht naar zeer luid ‘geschakeld' kunnen worden. Dit type orgel is dan ook zeer geschikt om met orkesten en koren samen te spelen. Met orgelconcerten klinkt de romantische Duitse en Franse orgelmuziek zoals het bedoeld is, dat is op weinig orgels in het noorden mogelijk.

Een ander aspect is de architectuur: het orgelfront is in samenhang met de kerk door architect Tjeerd Kuipers ontworpen. Dit orgelfront met Jugendstil elementen is uniek in Nederland, zowel kerk als orgelfront zijn nog steeds in de oorspronkelijke stijl.
De geschiedenis van het Walcker-orgel, het vorige orgel, de orgelfronten van Kuipers en andere Walcker-orgels in Nederland bleek nog niet vastgelegd te zijn. Wim de Olde deed onderzoek en heeft een 80 pagina's tellend boek geschreven, geïllustreerd met foto's, over de genoemde onderwerpen. Het boek is vanaf 27 april te koop voor 8 euro.

Op zaterdag 27 april wordt van 19:30 - 20:00 uur het boek gepresenteerd met een korte toelichting door Wim de Olde en vanaf 20:00 uur is het gratis toegankelijke orgelconcert door Pieter Pilon. In dit, voor een breed publiek bedoelde, orgelconcert wordt uiteraard aandacht besteed aan de uitbreiding van het orgel.

Adres: Grote Kerk Wildervank, Raadhuisstraat 8 / Torenstraat 80, Wildervank

De volgende sponsoren hebben de uitbreiding van het orgel mogelijk gemaakt:
Hoofdsponsor is Leader Oost-Groningen. De andere sponsors zijn SNS Fonds Wildervank, Prins Bernhardfonds, Rabobank Stad en Midden Groningen, B.A. Leffers grond- en sloopwerken, GasTerra, Gasunie Zuidwending, Huisman v/d Scheur Logistics, Santibri.nl verspreidingsbureau, Vakgarage van Damme, GGB Bolhuisfonds, PKN Wildervank, Kniepertjes- en potgrondactie PKN Wildervank, diverse particulieren die een pijp gedoneerd hebben.

Kijk ook op www.walckerwildervank.nl.