Overslaan en naar de inhoud gaan
Site Header

Cursussen 'Beter Bewegen' van Sport Naturel in Borgerswold Veendam

Door op dinsdag, 9 april, 2013 - 10:54

 

Video en foto's: Willem Hofman

BEWEGEN - Zaterdag jongsleden werd in het Borgerswold een Workshop 'Beter Bewegen' van Sport Naturel gehouden. Deze bewegingscursus werd gegeven door Christiaan Hofman, afgestudeerd als Bachelor of Sport aan het Hanze Instituut voor Sportstudies, en heeft het Cios afgerond als bewegingsagoog. Als gediplomeerde fitness begeleider, trainer/coach en als een gelicentieerde sportmasseur is Hofman bij het NGS (Nederlandse Genootschap Sportmasseurs) aangesloten.

Het was een workshop waaraan 11 enthousiastelingen in de leeftijd van 19 jaar tot begin 50 jaar, waaronder 2 vrouwen, zich hadden opgegeven. De bekendmaking van de workshop was via Facebook berichten en op de website van Sport Naturel.

Wat is Sport Naturel? Het is een vorm van bewegen waarin de deelnemers met kennis van alle grondmotorische eigenschappen (kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid, snelheid en coƶrdinatie) werken. Het is niet zomaar het gaan doen van ondoordachte oefeningen, gericht op bijvoorbeeld afvallen of het uithoudingsvermogen verbeteren. Het is een systeem dat zorgt voor bewustwording van de spieren (vooral de kleinere spieren) en het "aanzetten", dan wel het gebruiken ervan.

In Borgerswold is er een begin gemaakt met werken aan de houding. Hoe sta je? Hoe loop je? hoe beweeg je? Daarnaast ook de Barefoot running (op blote voeten rennen). Om te ervaren hoe het was om, net als 10.000 jaar geleden, op blote voeten te lopen. Dit ook in de techniek en over het waarom daarachter.

Vervolgens werden er na deze oefeningen in het kort de stappen van de evolutie nagebootst aan de hand van beweegpatronen. Van eencellige, naar ongewervelde, naar gewervelde, dan naar zoogdieren om uiteindelijk bij de mens uit te komen.

Na de "evolutie" kwam het thema 'springen' aan bod, waarbij verschillende technieken zoals het opspringen en afspringen werden doorlopen.

Het springen werd opgevolgd door het klimmen. Hoe klim je en wat is daarin belangrijk. Ook liet de instructeur 2 technieken zien die helpen om ergens op of over te klimmen.

In het laatste deel van de workshop werd er aandacht besteed aan weerbaarheid. Hoe verdedig ik mezelf als iemand anders besluit me te slaan. Hierbij wordt kennis van verschillende vechtsporten gebruikt om tot een effectieve oplossing te komen.

Deze workshop was een introductiecursus. Bij voldoende belangstelling om echt met kennis aan je lichaam te werken (dus niet werken als uitputtingsslag) gaat er op iedere vrijdagavond in Borgerswold om 19:15 uur lesgegeven worden. De start is naast de skateboardbaan en het basketbal- en tennisveldje.

Voor aanmelden om Sport Naturel te beleven klik hier.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum