Site Header

Flash dames zetten de eindspurt van de competitie in, 3-1 winst tegen Leeuwarden

Door op zondag, 7 april, 2013 - 18:26

Ambities liggen in Veendam bij 11 punten in laatste drie duels.

VOLLEYBAL - De dames van Flash hebben hun eerste doel van dit seizoen al bereikt, in het debuut in de tweede divisie: handhaving in deze klasse realiseren. Na het verrassend sterke optreden twee weken geleden tegen titelkandidaat Reflex in Kampen, waarbij weliswaar een 3-1 nederlaag werd gelegen( met een klein beetje geluk was minimaal een tweede punt mogelijk geweest) werd klasse behoud zeker gesteld.

Een tweede doel is het zoeken naar de hoogste posities in de middengroep, waar Flash gisteren de negende plek innam. Met name de vechtlust is dit seizoen sterk gestegen en dat wil de ploeg graag ook in de laatste 3 wedstrijden bewijzen. Als eerste kwam VC Leeuwarden naar Veendam, dat na de degradatie van vorig seizoen zich nu al verzekerd weet van een verlenging van de competitie P/D wedstrijden. De flashies kenden de wedstrijdtactiek van Leeuwarden goed en stelden daar een agressieve aanval met serve en smashes tegenover. Met name tegen de Friese veldverdediging was er iets te verdienen.
Coach Hek Schreuder startte met Esther Tunteler op spelverdeling, Colinda Makken en Marlinda Gorens op het midden, de buitenspeelsters Janine Bouwmeester en Sandra Laarman en Evelien Matthijssen op de diagonaal. De verdediging werd toevertrouwd aan libero Ellin Frericks. Flash startte wat aarzelend waardoor Leeuwarden 5 punten voorsprong kon nemen. Daarna begon de thuisploeg los te komen en werkte de opgelopen achterstand weg. Met name harde klappen van Colinda Makken en Janine Bouwmeester leverden het achterveld uit "Ljouwert" grote problemen op. Stabiel spel in de eigen opbouw verhinderde veel scores van VCL. Flash pakte de set verdiend met 25-17.

In de tweede set zakte Flash iets weg en verzuimde om de duimschroeven aan te draaien. VCL rook en pakte haar kans op een resultaat. Zonder tot grote hoogte te komen bleven beide teams grote delen van de set in evenwicht. Vanaf dit moment ontwikkelde Marlinda Gorens zich tot "Flashie of the Match" Door een slimme wisseling van haar slagrichting in de aanval en een paar sterke servicebeurten wist ze zeer nadrukkelijk haar stempel op het verloop van de wedstrijd te drukken. Voor de tweede set was het net niet genoeg, omdat Leeuwarden vanaf 19-19 net iets gelukkiger was in de afronding van de aanval, 23-25.

Vanaf dat moment nam de thuisploeg duidelijk het initiatief in handen. Leonie Kragt was gekomen voor Janine Bouwmeester en haar ervaring en de al genoemde dadendrang van Marlinda Gorens kreeg ondersteuning van de hard geslagen dreunen van Colinda Makken, die bij tijd en wijle weer tot grote hoogte steeg. Hiertegen kon VCL weinig inbrengen. Via 18-17 walste Flash over de friezinnen heen en pakte de 2-1 voorsprong (25-17).
In de vierde set kwam de licht geblesseerde Amber Franzen de spelverdeelstersplek innemen van Esther Tunteler en deed dat goed, maakte vooral goed gebruik van haar grotere lengte in de blokkering. Flash bleef souverein opbouwen, met opbouwend een belangrijke rol voor Evelien Matthijssen, Ellin Frericks en Sandra Laarman die voor een zeer geregelde aanvoer naar de spelverdeling zorgden. Janine Bouwmeester kwam nog terug in het veld op de plak van Laarman om de set en de wedstrijd mee af te maken(25-20)

De eerste wedstrijd in de finaleserie van drie leverde de 4 gewenste punten op. Volgende week moeten de Flashies op bezoek in Groningen bij Veracles, op papier de zwaarste tegenstander van de drie. Stiekum wil de ploeg daar ook minstens 2 puntjes wegkapen.