Overslaan en naar de inhoud gaan
Site Header

Adri Akkerman wint 20-ste en laatste Winkler Prins Dictee

Door op zaterdag, 6 april, 2013 - 08:55

DICTEE - Adri Akkerman heeft vrijdagavond (5 april) in Veendam het 20-ste en laatste Winkler Prins Dictee der Nederlandse taal gewonnen. Met 8 taalfouten was hij met afstand de beste deelnemer. Daarmee sleepte Adri voor de tweede maal het bronzen borstbeeld van Anthony Winkler Prins in de wacht. Achttien jaar geleden was ook al eens winnaar van deze spellingwedstrijd, georganiseerd door de Lions Club Veendam.

Het avonddictee voor volwassenen mag dan voltooid verleden tijd zijn, het Winkler Prins Junior Dictee voor de twee hoogste groepen van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs blijft wel op de kalender. Aan dit festijn deden ditmaal bijna 100 leerlingen mee.

De Lions Club Veendam was in 1994 een van de eersten in ons land (dankzij voormalig huisarts Rien Broekhuizen), die een variant bedacht op het Groot Dictee der Nederlandse taal. Nadien volgde in vele andere plaatsen in ons land ook zo'n schrijfwedstrijd.

Door de jaren heen werd het evenement een steeds groter succes met op zijn hoogtepunt samen bijna 250 deelnemers. De laatste jaren was de belangstelling echter tanende. Mede hierdoor besloot de Lions Club om een punt te zetten achter de strijd om het felbegeerde bronzen borstbeeld.

De uitslagen luidden als volgt:

Winkler Prins Dictee:

  1. Adri Akkerman (8 taalfouten),
  2. Annemarijn Tamminga (13),
  3. Luuk Staal (15).

Winkler Prins Junior Dictee:

Groep 7:

  1. Femke Terschegget,
  2. Anouk Bossinga,
  3. Donna Kartowidjojo.

De teamprijs was voor team 2 van de Mgr. Bekkersschool.

Groep 8:

  1. Kisten Boelens,
  2. Tessa Dekker,
  3. Koen Sterenborg.

De teamprijs ging naar de Westerschool.

Voortgezet onderwijs (WP):

  1. Mylene Janssen,
  2. Bas Lesterhuis,
  3. Patrick Schulte.

De teamprijs ging naar klas G1A-1.