Overslaan en naar de inhoud gaan

Im Memoriam Jan van der Laan Door Bestuur en Fractie PvdA Wildervank-Veendam

Door op woensdag, 3 april, 2013 - 14:13

In Memoriam Jan van der Laan

Na een ziekenhuisopname is zeer onverwachts Jan van der Laan van ons heen gegaan. Op 29 maart is Jan in het ziekenhuis overleden. Vele jaren is Jan actief geweest binnen de Partij, eerst de SDAP, de AJC en later natuurlijk de PvdA. Na zijn terugkeer uit Ede, waar hij vakbondsbestuurder was, sloot hij zich weer aan bij de plaatselijke partij afdeling. Binnen de kortste keren werd hij voorzitter. In alles wat hij voor de partij deed sloofde hij zich uit. Jan was niet alleen voorzitter maar zat ook in alle te bedenken en op te richten werkgroepen. Hij regelde het bestuur van de afdeling, was fractiebegeleider, was bijna altijd bij raad- en fractievergaderingen aanwezig, leverde zijn bijdrage aan de verkiezingsprogramma's, regelde de campagnes en zat in de commissie om de groslijst samen te stellen. Jan was het bestuur en het bestuur was Jan. Soms wel eens teveel Jan. Uiteindelijk was iedereen toch blij met hem want hij zorgde er voor dat alle procedures op tijd in werking werden gezet en werden afgerond.

Jan vond besturen leuk, maar deed het niet voor zich zelf. Hij deed het voornamelijk vanuit zijn levensvisie, zijn sociale achtergrond en betrokkenheid bij de samenleving. Hij liet hiermee ook zien hoe bewogen hij was met zijn medemens. Daarbij liet hij iedereen in zijn/haar waarde, streed tegen onrechtvaardigheden in de maatschappij en daarbij zette hij zich in voor de minst bedeelden in onze samenleving. Ondanks dat hij graag gelijk wilde hebben was hij oprecht en eerlijk en altijd bereid tot het sluiten van compromissen. Hij was niet alleen in de PvdA actief, ook de ANBO en de schaakvereniging SC Veendam kennen hem als bestuurder. Hij verzorgde als ANBO bestuurslid vele computerlessen voor ouderen. Zeer fanatiek was hij op dinsdagavonden als er geschaakt moest worden. Zelfs de PvdA kwam dan op de tweede plaats. Dit gold eveneens voor de voetbalwedstrijden van de SC Veendam waar hij samen met zijn zoon trouw supporter van was.

Na het einde van zijn voorzitterschap van de PvdA afdeling kon hij het besturen nog niet laten. Als penningmeester en vice-voorzitter bleef hij bij het afdelingsbestuur van de partij betrokken. Het besturen zat hem in het bloed. Hij vond het fijn dat hij zich verdienstelijk kon opstellen voor de samenleving. Hij kon er geen afstand van nemen. Echter nu is het boek gesloten.

Jan is niet meer, blijft de dankbaarheid voor alles wat hij heeft gedaan. De partij, de socialistische beweging en de samenleving hebben een hardwerkende strijder verloren. Laten we Jan allen dankbaar zijn. We zullen hem missen.

Jan, rust in vrede.

Bestuur en Fractie PvdA
afd. Wildervank-Veendam